Uppgradera datorn
Foto: Gordon Mah Ung/IDG

Uppgradera din gamla dator

Om din gamla dator börjar kännas lite slö men inte så illa att du verkligen behöver en ny kan det vara värt att uppgradera den. Hur mycket snabbare du kan göra den beror väldigt mycket på vad du har i dag, och om det är prisvärt eller inte får du räkna på och avgöra själv – det finns helt enkelt alldeles för många faktorer för att vi ska kunna ge något annat än mycket vaga rekommendationer.

Det vi kan säga är att vissa komponenter är bundna till varandra medan andra är mer fristående. Ett modernt grafikkort fungerar till exempel utmärkt i en äldre dator, och kan ge ett rejält lyft i spel och grafikaccelererade program.

Om du senare köper en ny dator kan du flytta över grafikkortet till den. En ny processor kan däremot kräva ett nytt moderkort, även i vissa fall då processorsockeln är samma. Intels 8:e och 9:e generation Core-processorer fungerar till exempel inte med äldre moderkort med chipset i 100- och 200-serierna.

För en bärbar dator är möjligheterna att uppgradera betydligt mer begränsade. Många moderna bärbara har flera komponenter som tidigare var utbytbara fastlödda på moderkortet för att spara plats. Dells populära XPS 13 har till exempel fastlött minne. På lite äldre maskiner är det ofta minne och lagring du kan byta ut, men varken processor eller grafikkort.