Har du någonsin skrivit ett Microsoft Word-dokument och upptäckt att din sista sida innehåller bara några meningar och en massa vitt utrymme? Eller att du har ett udda antal sidor i stället för ett jämnt? I stället för en massa jobb med att redigera ditt arbete kan du prova en fiffig dold funktion i Word som kan lösa problemet.

Kommandot Krymp en sida fungerar genom att automatiskt förminska din text och justera marginaler för att krympa ditt dokument tillräckligt mycket. Om du arbetar med ett dokument där du måste använda ett specifikt teckensnitt eller en bestämd marginalstorlek fungerar det här kommandot antagligen inte så bra för dig.

Men under andra omständigheter är det värt att prova. Trots att du kan ångra kommandot om saker inte ser rätt ut, uppmanar vi dig att spara ditt dokument först för att vara på den säkra sidan.

Tänk på att eftersom den här funktionen ändrar storlek på teckensnitt och marginaler kan den medföra formateringsproblem, särskilt om du har bilder eller andra illustrationer som redan är placerade där du vill ha dem. Innan du sparar ditt dokument, kontrollera det för att se till att inga konstiga fel uppstod under processen. Om det finns sådana kan du alltid klicka på Ångra-knappen för att ta bort ändringarna.

Krymp Word-dokumenten

1. Anpassa

Kommandot i fråga finns inte i menyraden som standard, det måste läggas till. Enklast är att göra det i Snabbåtkomstfältet. Högerklicka i menyraden och välj Anpassa verktygsfältet Snabbåtkomst.


Krymp Word-dokumenten

2. Lägg till

Välj Alla kommandon i rullisten uppe till vänster. Rulla ned och markera Krymp en sida. Klicka på Lägg till och sedan på OK.


Krymp Word-dokumenten

3. Använd

Nu finns funktionen enkelt tillgänglig uppe till vänster i namnlisten och är klar att använda. Spara först ditt dokument och klicka sedan.


Krymp Word-dokumenten

4. Kolla

Det är inte säkert att resultatet blir som du vill ha det. Det kan bli för smått eller layouten kan bli tokig. Kolla igenom dokumentet innan du sparar och ångra om det inte duger.