Vad sägs om en tur- och returresa till Wien för 300 kronor – eller till New York för under 2 000 kronor? Ja, de senaste åren har flygpriserna rasat, och det går att få tag i flygbiljetter till helt osannolika priser.

Men det har inte bara blivit billigare att boka flyg, det har också blivit krångligare. I den gamla världen fixade resebyrån alla bokningar, men idag måste vi göra jobbet själva – och det är svårt hitta rätt biljett.

Läs även: Här hittar du billiga sista minuter-resor

Lyckligtvis kan prisjämförelsetjänster som Flygresor.se och Momondo hjälpa dig. För även om de senaste årens klimatdiskussioner har fått många att fundera på om vi istället kan hitta miljövänligare alternativ som att ta tåget, så finns det förstås ingen anledning att betala för mycket om vi trots allt väljer att flyga.

Ingen resebyrå

Vad en prisjämförelsetjänst gör är att kontrollera priserna hos många olika nätresebyråer (bokningssajter). Genom att skriva in när och vart du vill flyga får du se var biljetten säljs billigast. När du väl ska handla gör du det alltså inte på själva prisjämförelsetjänsten, utan genom att klicka på rätt länk till en nätresebyrå som Expedia eller Travellink.

Förutom att spara pengar kan prisjämförelsetjänsterna även hjälpa dig med reseplaneringen. Du kan se vilka dagar som är billigast och du kan på så sätt spara tusenlappar genom att förändra dina resplaner lite grann.

Ja, det går även att använda sajterna för att göra din resa mer bekväm. I stället för att jaga lägsta pris kan du leta upp den snabbaste resan – eller den med minst antal mellanlandningar.

Det finns många tjänster för att jämföra flygpriser, och det här är ingen tillfällighet. Istället för att spendera pengar på traditionell marknadsföring väljer många nätresebyråer så kallade affiliate-lösningar. De betalar alltså pengar till sajter som lockar in kunder, och här är prisjämförelsetjänsterna en effektiv kanal. Ibland har de till och med specialavtal som gör att det blir billigare att gå via en jämförelsetjänst än att surfa direkt.

Flygsajter ägs av resebyråerna

Den som söker efter flygbiljetter kan bli förvånad över hur många nätresebyråer det finns. I själva verket ligger samma företag ofta bakom flera olika sajter.

Om du exempelvis bokar hos Travelstart, Seat24 och Supersaver hamnar du i själva verket hos företaget Svenska Resegruppen. Deras huvudägare Nubo ligger även bakom prisjämförelsetjänsten Flygresor.se. På samma sätt driver nätresebyrån Bravoflys ägare prisjämförelsetjänsten Jetcost.

De här kopplingarna gör att det är extra viktigt att använda flera olika tjänster om du vill hitta bästa priset. Det här visar också PC för Allas test. Vi har tittat närmare på tio svenska prisjämförelsetjänster och det finns inte någon av sajterna som alltid är bäst.

Ska du få bäst resultat bör du med andra ord använda flera olika tjänster. Gör du det kan du spara tusenlappar på nästa flygresa.


6 smarta funktioner för att hitta billiga flygbiljetter

Test Flygsajter

1. Förutom att söka på tur och retur- och enkelresor kan du söka på flera städer. Du skapar alltså din egen rundresa, eller open jaw som det också kallas. Ett mer begränsat alternativ är annan hemresa, alltså att du åker ut och hem från olika städer.

2. Som standard söker du efter vanliga turistbiljetter (economy), men vissa tjänster låter dig även söka efter de dyrare business class-biljetterna.

3. Du väljer själv sortering av sökresultatet och du kan välja billigast, snabbast eller bäst. Det senare är en optimal kombination av de två tidigare.

4. Närliggande datum betyder att du får en matris med priset tre dagar före och efter önskat datum. Du kan alltså anpassa dina resplaner för att pressa priset.

5. Med hjälp av filter kan du välja bort exempelvis flygbolag eller resebyråer som du ogillar. Du kan även filtrera resultatet utifrån pris, restid etcetera.

6. Det finns olika betalsätt, och vissa nätresebyråer tar ut en avgift för betalkort. Det är också vanligt med extraavgifter för bagage. Hos några av tjänsterna kan du lägga till det här för att få ett totalpris.


Så gjorde vi testet

  • I maj 2019 testade vi tio svenskspråkiga prisjämförelsetjänster för flyg. Vi har alltså inte tagit med tjänster som själva säljer flygbiljetter, exempelvis Kiwi (före detta Skypicker). Testerna är gjorda i webbversionen.
  • Blocket Resor lanserades efter vårt test, och den är således inte med.
  • Förutom att bedöma användarvänlighet och funktioner har vi gjort 20 sökningar. Dessa har gjorts vid olika tidpunkt och sökt efter olika destinationer och restyper. Vi har klickat på alla prislänkar och om priset har varit felaktigt har vi istället angett det billigaste korrekta priset. I tabellen visar vi fem exempel – och det totala resultatet för våra 20 sökningar. Vi anger också hur många felaktiga priser vi fått från varje sajt.
  • I våra pristester har vi inte tagit hänsyn till resans bekvämlighet utan bara priset. Däremot har vi valt bort alternativ som kräver mer än en bokning. Alla sökningar gjordes samtidigt – och i webbläsarens inkognitoläge.
  • Eftersom flera tjänster inte vill ange hur många nätresebyråer (bokningssajter) de söker hos har vi gjort en enkel testsökning (Stockholm-London) och angett hur många resultat sökningen gav. Detta är alltså antal bokningssajter. För en mer ingående beskrivning av övriga saker i tabellen – se beskrivningen ovan.