FRÅGA. Jag har med intresse läst era artiklar om framtiden för Windows 7. Min förhoppning var att de även skulle beskriva planerna för Windows 8, men detta visade sig vara fel.

Det är precis som Windows 8.1 inte existerar och det verkar som det är något uppenbart jag har missat. Finns det någon speciell anledning till att Windows 8 inte nämns?

Har ni skrivit något om planerna för Windows 8.1 och i så fall var och när? Jag har kvar en dator med Windows 8.1 och jag vet att jag är långt ifrån ensam.

Den stora fördelen för mig som ofta använder mobilt bredband är att man slipper alla onödiga uppdateringar som dyker upp när man minst önskar det och att det istället bara görs några säkerhetsuppdateringar varje månad.
Tom

SVAR. När vi väljer vad vi ska skriva om i PC för Alla så tittar vi bland annat på statistiken. Vi vill ju att våra artiklar ska angå så många som möjligt. När det gäller operativsystem så har Windows 10 i dag en marknadsandel på cirka 55 procent och Windows 7 ligger på 35 procent. Windows 8.1 har däremot under 7 procent. Det här är förklaringen till att vi framför allt skriver om Windows 10 och 7 – och inte så mycket om Windows 8.1.

Angående din konkreta fråga så talar Microsoft om livscykler (lifecycles) för sina produkter. Den påbörjas när produkten lanseras och slutar när den sista supporten upphör.

Windows 8

För Windows 10 så är livscykeln statisk. Du får serviceunderhåll i 18 månader från det att en uppdatering släpptes. Den senaste Windows 10-uppdateringen (1809) kom exempelvis den 13 november förra året och supporten upphör därför den 12 maj 2020.

När det gäller äldre Windows-versioner skiljer man på Mainstream-support, som betyder att all form av support är tillgänglig och Extended-support, som betyder att man får säkerhetsuppdateringar.

För både Windows 7 och Windows 8.1 har Mainstream-supporten redan upphört. Extended-supporten är kvar till den 14 januari 2020 för Windows 7 och till 10 januari 2023 för Windows 8.1
Du kan läsa mer om det här på Microsofts informationssida.