Testad produkt: Portégé X20W-E-157
Pris: 19 495 kronor hos Dustinhome.

Toshiba Portégé må vara ett av de mest svårstavade varumärkena på den svenska marknaden, men datorerna utmärker sig genom att vara smarta, lätta, professionella och välbyggda. Toshiba meddelade nyligen att de byter varumärke för sin pc-division, från Toshiba till Dynabook, men den knepiga delen i Portégé-serien kommer de tydligen att behålla.

Detta namnbyte är dock inte genomfört ännu, och företagets senaste serie laptops säljs fortfarande under Toshiba-flaggan. Men börjar ni se Dynabook ute i handeln framöver är det alltså inget jättenytt, utan just Toshiba-datorer det handlar om.

Läs även: Laptop-test: Jämförande test av bärbara datorer

Lätt och flexibel laptop

Och det är inte så dumt det, om Portégé X20W-E är något att gå efter. Det är en kompakt och slimmad 13-tummare med chassi helt i spänstig lättmetall, med matta, borstade ytor som för det mesta håller sig behagligt svala och är bekväma att vila handlederna på vid långvarigt jobbande.

Portégé X20W-E surfplatteläge
Portégé X20W-E passar utmärkt att ställa upp som digital fotoram, eller att lägga ner platt på ett bord. Men den är lite för kantig för att bära runt på som surfplatta.

Datorn väger bara 1,1 kilo och är därmed en av de lättaste vikbara datorernas vi sett. Ja, den har skärm som går att flippa 360 grader bakåt och köra i surfplatteläge. Vi får även med en bekväm pekpenna byggd på Wacom-teknik som ger utmärkt kontroll.

Skärmen är trots pekfunktionen faktiskt matt istället för glasblank, något som Toshiba än så länge är ensamma om att erbjuda. Det innebär att vi får mindre bekymmer med störande reflexer. Skärmen är en ips-panel på 1920x1080 bildpunkter med hyfsad ljusstyrka och jämna färger.

Den är dock ljussvagare i övre halvan än under, vilket ibland blir uppenbart, om vi till exempel har ett dokument med vit bakgrund i helskärm. Kontrasten i skärmen är också måttlig, med framför allt blek svärta. Det här är typiska egenskaper för en skärm för kontorsbruk inomhus.

Portégé X20W-E anslutningar
På ena sidan hittar vi på-knapp, usb-port och stöldskyddshål. På andra sidan sitter thunderbolt och hörlursutgång. Det är allt vi får.

Bra funktioner för jobbet
Det är nu inte så konstigt, då Toshiba uteslutande riktar sig till arbetsplatser med sin datordesign, och även med tanke på att Portégé X20W-E är en typisk ta-med-på-affärsmötet-dator, när det gäller övriga egenskaper. Den är kvick, men utnyttjar snabbheten bäst för sådant som problemfria presentationer och laggfritt kontorsjobbande med webb och tunga dokument.

Vår modell heter X20W-E-157, har fyrkärnig Intel Core i7-processor och 16 GB ddr3-minne, men finns också i en variant med Core i5 och 8 GB ram för den som vill spara en slant (X20W-E-13J). Vill du gå åt andra hållet och lyxa till det kan du satsa på en modell med inbyggt 4g-modem (X20W-E-13U). Hur snabb ssd-enheten är i andra modeller än vår testade låter vi vara osagt. Här får vi en 512 GB ssd av pcie m.2-typ med riktigt höga och jämna läshastigheter. Så prestanda är det svårt att klaga på.

Toshiba har klämt in ett minimum med externa portar – en thunderbolt 3 som används både för data, extern skärmanslutning med displayport, och för laddning av batteriet. Det enda vi får i övrigt är en usb 3-port i stort format och en hörlursutgång. Det gör att vi till exempel inte kan tillföra ström och plugga in datorn i en projektor samtidigt.

Om vi inte har en riktig dockningsstation, vill säga. Och en mini-docka med hdmi-port och strömtillförsel medföljer faktiskt. Lite bökigt, men då finns i alla fall möjligheten där.  

Portégé X20W-E baksida
Chassit är nästan helt i matt lättmetall och känns trots tunn design väldigt tåligt.

Toshiba får också ett litet minus för en klart undermålig webbkamera som ger blek och brusig bild. Bredvid den sitter dock en bra kamera för biometrisk inloggning och ansiktsigenkänning med Windows Hello. Vill du inte använda det har den också en pålitlig fingeravtrycksläsare.

Betyg 4 av 5