Tid kanske inte nödvändigtvis är pengar, men det känns ganska onödigt att slösa bort dyrbar tid på att leta reda på program eller menyval i Windows. Även om det bara rör sig om några sekunder här och där blir det lätt flera timmar sammanlagt, och förmodligen har du massor med andra saker att lägga din tid på.

I den här artikeln tipsar vi om nio enkla knep för att spara tid när du använder Windows 10. Förmodligen känner du redan till några av knepen, men kanske är det några som du har missat.

1. Ta bort program som startar automatiskt

Låt oss börja från början, det vill säga när du startar datorn. Har du installerat ett antal program under årens lopp känner du säkert till att en hel del av dem vill öppnas redan vid uppstart. När det gäller antivirusprogram är det logiskt, men varför i hela världen ska spel och liknande dras igång direkt?

Ju fler program som ligger på startobjektslistan, desto längre tid tar det att starta datorn. Dessutom ligger de ofta och slukar resurser i bakgrunden, något som kan göra datorn långsammare helt i onödan.

Autostart

Lyckligtvis är det enkelt att bestämma vilka program som ska få lov att starta samtidigt med Windows. Det enda som du behöver göra är att trycka på Ctrl + Skift + Esc för att få upp Aktivitetshanteraren, sedan letar du reda på fliken Autostart (Startup om du kör på engelska).

Där ser du en lista över alla program som vill starta automatiskt och deras status. Om du vill hindra ett program från att öppnas när du startar om datorn klickar du på det och väljer Inaktivera. Från och med nu måste du alltså starta det valda programmet manuellt, såvida du inte ångrar dig och aktiverar autostarten på nytt.

2. Lägg till program i Aktivitetsfältet

Det är alltid en klok idé att organisera saker och ting, även när det gäller datorer. Ett enkelt sätt att snabbt hitta ett program som du använder ofta är att placera det i Aktivitetsfältet, alltså utrymmet längst ner på skärmen.

För att göra detta är det bara att högerklicka på önskat program och välja alternativet Fäst i Aktivitetsfältet. Om du går via startmenyn hittar du alternativet under Mer-fliken.

Om du vill kan du även fästa filer och bokmärken i Aktivitetsfältet, men mappar kan tyvärr bara fästas på startmenyn av någon outgrundlig anledning.

3. Kom åt dina filer snabbt och enkelt

Om du har fäst dina mest använda program i Aktivitetsfältet kan du glädjas över att det blivit busenkelt att komma åt dina filer.

Det enda du behöver göra är att högerklicka på programikonen i Aktivitetsfältet och vips dyker det upp en lista med de senaste filerna som du öppnat med programmet. Därmed behöver du inte lägga alla favoritfilerna på Skrivbordet eller använda sökfunktionen i tid och otid.

Lista

Om du använder en viss fil väldigt ofta kan du fästa den längst upp på listan, något som underlättar en hel del om du använder din dator i jobbet. Vill du ta bort en fil från listan är det heller inga problem.

4. Använd tangentbordsgenvägar för att starta program

Det finns faktiskt ett snabbare sätt att starta ett program än att rota bland menyerna eller klicka på en genväg. Du kan nämligen använda en tangentbordsgenväg, vilket innebär att det räcker att trycka på några tangenter.

Kortkommandot som gäller för program som fästs i Aktivitetsfältet är Win + T. Trycker du denna kombination markeras det första programmet som finns bredvid Start-knappen. Vill du flytta markören ett steg åt höger trycker du på T igen och när du hittat ditt program öppnar du det genom att trycka på returtangenten.

Har du en äldre version av Windows kan du trycka på Win + 1 för att öppna det första programmet, Win + 2 för att öppna det andra programmet och så vidare.

5. Använd tangentbordsgenvägar så ofta du kan

Över huvud taget går det snabbare att använda tangentbordsgenvägar än att leta reda på musen. Nedan listar vi några av alla kommandon som du borde lära dig utantill.

Crtl + C: Kopiera
Ctrl + X: Klipp ut
Crtl + V: Klistra in
Crtl + Z: Ångra senaste åtgärden
Alt + Tab: Växla mellan öppna program
Win + Tab: Se alla öppna program på skärmen
Win-tangenten: Öppna eller stänga Startmenyn
Win + E: Öppna Utforskaren
Win + Print Screen: Ta en skärmdump som sparas i mappen Bilder
Win + I: Öppna inställningarna i Windows

Tangentbord

Om du vill se en fullständig lista över alla tangentbordsgenvägar i Windows 10 kan du besöka Microsofts supportsidor. De flesta kommandon, men inte alla, fungerar även med äldre versioner av Windows.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning