Bilden av svensken som undvikande, dörrkikande och lätt skygg bekräftas åtminstone delvis av en undersökning som Nextdoor själva låtit göra. 51 procent av svenskarna känner bara tre grannar eller färre och 24 procent tycker att ensamhet är ett problem. Samtidigt vill 52 procent ha en bättre relation med sina grannar och hela 81 procent av svenskarna kan tänka sig att hjälpa en granne med något en halvtimme i veckan.

Läs också: Kolla vad grannen tjänar – och vem som just flyttat in

Kanske kan den San Fransisco-baserade, hajpade kvartersappen Nextdoor hjälpa till. Nextdoor är en social, lokal app för grannskapet som redan idag finns i delar av världen sedan 2011, och som nu kommer till Sverige.

– Det känns speciellt att lansera just i Sverige, säger Sara Friar, vd på Nextdoor i ett pressmeddelande.

– Svenskar kan vara lite reserverade mot nya människor, samtidigt som över hälften anger att de vill utveckla relationer med människor i närområdet, där 20 procent av dessa dessutom vill träffa nya vänner. Vi känner oss hemma här eftersom Sverige ända sedan Ericssons första dagar har tillhört de mest tekniskt innovativa länderna i världen.

Om appen kan skapa en större gemenskap också i Sverige återstår att se. Nyfikna användare kan registrera sig nu (fullständigt namn och bekräftad gatuadress krävs). Appen kan laddas ned i App Store för IOS och Google Play för Android.