Det blir allt vanligare med bärbara datorer som är både tunna och lätta, något som gör att det är få modeller som sticker ut från mängden. Men HP har trots det lyckats få en hel del uppmärksamhet med nykomlingen Omen X 2S 15.

Förutom imponerande hårdvara i form av nionde generationens Core i9-9880H-processor med åtta kärnor och det kraftfulla grafikkortet Geforce RTX 2080 Max-Q får vi nämligen en extra pekskärm på 6 tum ovanför tangentbordet.

Bärbara datorer med dubbla skärmar är ovanligt, men vi minns Lenovo W700ds från 2009 och Acer Iconia 6120 från 2011. Dessutom har vi ju Asus Zenbook Pro där det finns en skärm inbyggd i styrplattan. Det här är emellertid den första bärbara speldatorn med dubbla skärmar, åtminstone så länge som vi inte räknar med Razer Blade Pro från 2014.

HP Omen X 2S 15 gaming-laptop
HP Omen X 2s 15 är både lätt och tunn, men har ändå imponerande hårdvara.

Medan tidigare bärbara datorer med dubbla skärmar har floppat, så hoppas HP att det blir en annan femma den här gången.

Den sekundära lcd-skärmen är på sex tum och har upplösningen 1920x1080. Om du vill kan du använda skärmen för att hålla ett öga på nätauktioner eller se på Youtube-klipp, men du kan också använda den för att hålla koll på hur varm processorn eller grafikprocessorn blir.

Det som gör funktionen användbar för spelare är emellertid att du kan zooma in en del av ditt spel och visa det på den sekundära skärmen. På så sätt kan du till exempel få bättre koll på kartan i spel som Counter Strike: Global Operations eller World of Warships.

Dubbla skärmar
Få en större spelyta på huvudskärmen genom att flytta kartan till den sekundära skärmen.

I och med att kartan nu finns på den sekundära skärmen kan du även passa på att maximera huvudfönstret på den primära skärmen. På så sätt får du en klar fördel i vissa spel.

För att få plats med den sekundära skärmen har tangentbordet flyttats till framkanten av datorn. Det innebär i sin tur att styrplattan placeras på höger sida, vilket lär uppskattas mer av högerhänta än vänsterhänta.

Så har HP fått bukt med värmen

Ett vanligt problem nuförtiden är att tillverkarna försöker klämma in så kraftfulla komponenter som möjligt samtidigt som man försöker göra datorerna så tunna som möjligt. Som en följd måste man begränsa processorhastigheten för att förhindra att datorerna blir för varma.

HP har försökt lösa problemet genom att dels använda sig av större ventiler på undersidan, dels använda sig av nya fläktar som blåser ut överskottsvärmen från sidorna. Dessutom har man använt sig av ett alternativ till kylpasta som baseras på flytande metall, vilket är en mer effektiv metod för kyla ner processorn.

Undersidan
Tack vare designen på undersidan leds en stor del av överskottsvärmen bort. 

Resultatet är att HP inte behöver sänka hastigheten på processorn i tid och otid, vilket innebär 28 procent högre prestanda i spel som Apex Legends. Föredrar du att använda program som Blender handlar det i runda tal om 8,5 procent högre prestanda.

Tabell
Enligt HP får du högre prestanda tack vare företagets lösningar för att få bukt med värmen.

I sammanhanget bör det nämnas att den flytande metallen endast används på processorn, med andra ord har man inte gjort några liknande ansträngningar för att minska värmeutvecklingen från grafikkortet.

Enkel att uppgradera på egen hand

Vill du öka mängden arbetsminne på egen hand är det inga problem, detta då du bara behöver ta bort bottenplattan för att komma åt de båda minnesplatserna. På samma sätt förhåller det sig om du vill byta ut ssd-enheten.

Det här är något som många användare lär uppskatta. Trots allt är det inte särskilt kul att behöva lyfta ur hela moderkortet bara för att öka minnesmängden.

Vad gäller batteritiden uppskattas den till fem timmar, vilket kan tyckas vara i klenaste laget. Anledningen är att grafikkortet används ständigt, vilket beror på begränsningar i Nvidias G-Sync.

Effekten på batteriet ligger annars på 77 watt, vilket är snäppet bättre än många konkurrenter som nöjer sig med batterier på 50 watt. Trots allt är det bättre med hyfsad batteritid än usel batteritid.

Enligt det pressmeddelande som skickades ut från HP i samband med lanseringen förväntas HP Omen X 2S lanseras i juli, med ett pris omkrin 37 990 kronor.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander