Det kalla it-kriget (eller handelskriget om du så vill) är i full gång. Det är svårt att dra en annan slutsats efter USA:s uppseendeväckande svartlistning av det kinesiska jätteföretaget Huawei, som i förlängningen lett till att Google infört kraftiga begränsningar kring hur mobiltillverkaren får utnyttja operativsystemet Android i framtiden.

Blockaden mildrades snabbt – Huawei med affärspartners har nu fått en respit på 90 dagar för att anpassa sina verksamheter innan regelverket träder i kraft. Men det kan också bidra till att skapa ytterligare förvirring för konsumenterna.

Beskedet kan ses som en naturlig eskalering av den härva med 5g-bråk, höjda importtullar och anklagelser om spionage som antas hota USA:s nationella säkerhet. För Huawei, som gått fram som en smartphone-ångvält i västvärlden de senaste åren, är det naturligtvis ett dråpslag, även om företaget tror sig kunna hantera situationen med egenutvecklad mjukvara.

Läs också: Androidsmockan mot Huawei – så påverkas du

Frågan är hur väl "made in China"-principen kommer att tas emot utanför hemlandet när det kommer till mjukvara. I dag räcker det ofta att nämna Huawei i en konversation för att någon halvt på skämt, halvt på allvar ska kläcka ur sig "spionmjukvara" med ett initierat leende.

Även om Google hör till de största syndarna när det kommer till integritetsfrågan smakar antagligen Youtube, Google Maps och Gmail lite för bra för att vi ska vilja spotta ut dem och övergå till mindre konventionella alternativ. På något sätt känns tjänsterna ändå trygga.

Som alltid när stormakter bråkar hamnar den lilla människan i korselden. Huawei stoltserar med några av de bästa Androidtelefonerna, men om den här tvisten blir utdragen kan företagets triumftåg in på den europeiska marknaden stöta på rejäla solkurvor om nästa toppmobiler i P- och Mate-serierna blir utan Googles utmärkta appbibliotek och framtida Android-uppdateringar.

Test: Huawei P30 Pro – den bästa kameramobilen hittills

När jätteföretag som befinner sig i olika delar av världen hindras från ett ömsesidigt handelsutbyte uppstår ytterligare problem. De är beroende av varandra och tvingas lägga om långa produktions- och utvecklingskedjor för att kunna leverera nya produkter till användaren. Det kan i sin tur leda till såväl högre priser som långsammare innovationstakt, och som pryljournalist är polariseringen naturligtvis den tråkigaste utvecklingen man kan föreställa sig.

Inte bara Huawei: Nu varnar amerikansk myndighet för kinesiska drönare

Jag tror verkligen inte att USA:s svartlistning av Huawei blir den sista konflikten i sitt slag. Snarare förbereder jag mig på en verklighet fylld av sanktioner, dyra tullar och osäkerhet – abstrakt käbbel som alltid drabbar privatkonsumenter förr eller senare.