Nuförtiden vimlar det av olika tjänster som gör det möjligt att kolla upp var personer bor, hur mycket de tjänar och vilka fordon de äger. En av de mest populära (och hatade) tjänsterna är Mrkoll, en sajt som även visar de sista fyra siffrorna i personnumret och om personen i fråga förekommer i något rättsfall.

Enligt Breakit.se har Datainspektionen fått in 313 klagomål på Mrkoll sedan den 29 november, vilket motsvarar nästan 2 anmälningar om dagen. I december inleddes en granskning av Nusvar AB, företaget som ligger bakom tjänsten.

Det är emellertid inte helt enkelt att avgöra om om Mrkoll bryter mot reglerna eller ej. Nusvar AB har nämligen ett utgivningsbevis, vilket gör att verksamheten skyddas av grundlagen. Möjligtvis bryter Mrkoll mot kreditupplysningslagen, detta då det går att ta reda på om någon har betalningsanmärkningar via tjänsten.

– Uppgifter som innebär lagöverträdelser får man inte ha i kreditupplysningsverksamhet. Och eftersom att GDPR gäller ska man ha så lite och nödvändiga uppgifter som möjligt. De har stjärntecken och vilka bilar som någon äger, det skulle man nog inte säga är nödvändigt, säger Hans Kärnlöf som är jurist på Datainspektionen till Breakit.se.

Hur det hela kommer att sluta återstår att se.