Tekniksajten Engadget rapporterar att en bärbar dator har sålts på auktion för 1,345 miljoner dollar, alltså närmare 13 miljoner svenska kronor.

Själva datorn är inte mycket att hurra för, en gammal Samsung NC10-14GB med en skärm på 10,2 tum, men det är insidan som räknas. Den bärbara datorn är nämligen fylld med sex av världens farligaste virus, däribland viruset ”Iloveyou” från tidigt 2000-tal som spreds som påstådda kärleksbrev, samt Wannacry, en ransomware-attack som några av världens underrättelsetjänster har beskyllt Nordkorea för att ligga bakom.

Det hela rör sig om ett konstprojekt av internetkonstnären Guo O Dong, med namnet The Persistence of Chaos. Målet ska ha varit att försöka göra något fysiskt av den digitala världens abstrakta hot.

Den som köpte konstverket behöver dock inte vara alltför orolig. Att ha den viruspackade datorn hemma är helt ofarligt, så länge man inte kopplar upp den mot internet, pluggar in en usb-enhet eller använder den på något sätt som en dator är tänkt att användas.