Zenbook Pro Duo testades först i oktober 2019, och uppdaterades med ny information och omdöme i september 2020.

Asus har på senare år börjat experimentera med laptopdesign på ett sätt som aldrig förr. 2018 introducerade de en Zenbook Pro med inbyggd miniskärm i musplattan, som gör att den fungerar som en extra kontrollpanel för enstaka program, som separat utökad skärm eller bara som musplatta. Det var en kul idé, men lite begränsad i sitt utförande.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Zenbook Pro är en påkostad och maxad dator med tunga prestanda för alla typer av jobb och en utmärkt bildskärm, speciellt för videoredigering. Med bonus-arbetsyta blir den extra vass för att multitaska på eller köra program med stora verktygsfält. Men det gör den också lite obekväm och bökig för mer traditionellt arbete. Det är onekligen cool, och superpraktisk för vissa. Om du är en av dem får du avgöra.

Positivt

  • Höga prestanda
  • Utmärkt huvudskärm
  • Smart och användbar extra skärm
  • Överraskande dämpad kylning

Negativt

  • Stor och tung
  • Något kantig design
  • Aldrig helt tyst
  • Priset
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Asus Zenbook Pro Duo
Pris: Från 39 990 kr hos Prisjakt.

Året efter kom Zenbook Pro Duo, som är allt annat än begränsad. Den har både separat musplatta och en massiv extra pekskärm som tar upp halva nederdelen av datorn. Vi såg dessa först på Computex-mässan i Asus hemstad Taipei i början av sommaren, och sedan den hösten finns de att köpa i svenska butiker.

Det är en riktig så kallad desktop replacement, en bjässe till laptop för krävande arbete och gaming. Två och en halv centimeter tjock, med vikt på två och ett halvt kilo, och med kantig design som för tankarna till Asus gaming-laptops, med rejäla fläktutblås på sidorna och baktill. Men så är det också en dator med riktiga spelprestanda, med ett Geforce RTX 2060-kort inbyggt. 

Asus Zenbook Pro Duo skärmar
Skärmen nedtill är det som väcker uppmärksamhet, men det är faktiskt huvudskärmen som imponerar mest.

Tunga jobbprestanda

För att inte tala om upp till åttakärnig Core i9-processor, 16 GB snabba ddr4-minnen och upp till 32 GB ram och 1 TB ssd. Vi har haft tillfälle att testa två olika modeller. Dels snabbtestade vi en med Core i7-processor, 16 GB ram och 512 GB ssd, dels har vi hårdtestat värstingmodellen. Det är den vi redovisar pris och prestanda på här. Utöver det upplevde vi dock ingen skillnad på dem, och bägge är fortfarande ordentligt kraftfulla. Så vill du spara en slant kan du välja Core i7-modellen istället.

Inte för att den är så billig den heller. Den blir din för precis under 30 000 kronor, medan toppspecade datorn kostar runt 38 000 kronor butik. Det här är därmed kanske ingenting du köper bara för att surfa och sedan spela på. Den gör skäl för "Pro" i namnet, och är främst en dator för krävande skapande jobb där du behöver tung processorkraft och har glädje av extra arbetsyta.

Trots tunga prestanda blir aldrig kylningen extremt högljudd. Svagt susande fläktar är konstant igång, men när vi pressar datorn med tunga spel och videorenderingsjobb blir den bara som mest måttligt högljudd. Det är fördelen med ett stort chassi, det går att bygga in kylning som både är effektiv och relativt tyst. Kantigheten i designen gör att datorn i vissa lägen kan vara obekväm att bära runt på. Det här är en dator du dukar upp på ett bord och låter stå ett tag. 

Vi kollade in även Zenbook Pro Duo på Computex-mässan i Taipei.

Ovan placering av mus

Du får till och med ett handledsstöd som kan skjutas in framtill på datorn. Det är bra det, för utan det är den rätt så obekväm att jobba på. Eftersom främre halvan av underdelen är täckt av en skärm är tangentbordet satt precis i nederkant, så någon egen plats att vila handleder på har den inte. Annars är det hög klass på tangentbordet med tydlig bakbelysning och distinkt respons i knappar.

Musplattan är satt till höger om tangentbordet. Den dubbeljobbar som separat sifferknappsats, vilket kan vara praktiskt. Vi tror att en användare ändå för det mesta pluggar in en riktig extern mus i en dator som denna – att styra musen med pekplatta på sidan känns väldigt udda. Sifferknappsatsfunktionen går att slå av och på med en touch-kontroll i ena hörnet av musplattan, men tyvärr är den lite pillig att träffa rätt på, så det lyckas vi med efter att par, tre irriterande försök.

Asus Zenbook Pro Duo på redaktionen
Många på redaktionen var intresserade att att bekanta sig med datorn.

På sidorna hittar vi thunderbolt 3 och snabba 10 gigabits usb 3.1-portar av typ a, samt hdmi och hörlursuttag. Möjligen saknar vi här någon extra usb så att det inte blir trångt om utrymmet med till exempel en mus och en extern hårddisk inpluggad. Fast nätverk hade varit en bonus för den som vill spela med minimal risk för lagg. Du får i alla fall pigg uppkoppling med wifi 6.

4k-oled i proffsklass

Extraskärmen är kanske det mest intressanta med Zenbook Pro Duo, men även huvudskärmen är riktigt spektakulär. Det är en 15,6 tums 4k-panel, och den använder oled istället för ips, vilket ger den suverän kontrast och lyster i färgerna. Den har rejäl ljusstyrka på upp till 600 cd/m2, uppges matcha dci-p3 till 100 procent för stort färgomfång, är Pantone-verifierad för färgkorrekthet, och stödjer Vesa DisplayHDR 500.

Asus Zenbook Pro Duo musplatta
Musplattan på sidan dubbeljobbar som sifferknappsats om du aktiverar det med en touchkontroll i ena hörnet.

Vesa har lite dåligt rykte som hdr-standard, men det beror främst på att deras enklaste variant DisplayHDR 400 ställer alldeles för låga krav på skärmar, och inte är någon garanti för att du får en hdr-upplevelse. DisplayHDR 500 och uppåt håller betydligt högre klass när det gäller krav på färger, kontrast och 10-bitarsstöd.

Som media- och spelskärm ger den givetvis också en fin upplevelse. Vi kan inte hitta uppgifter om dess svarstid och vi har för närvarande ingen utrustning för att mäta det. Men i de spel vi testar känns responsen genomsnittligt rapp om vi ställer ner upplösningen. Alla spel klarar inte 4k i 60 bilder per sekund på ett RTX 2060, speciellt inte ett för bärbara datorer.

Asus Zenbook Pro Duo speltest
Givetvis testades det absolut viktigaste: kan man spela ett spel medan man spelar ett spel? Svaret är ja.

Zenbook Pro Duo har kraftfulla inbyggda stereohögtalare från Harman-Kardon som levererar rent och snyggt ljud med lite extra kick i basen. Vi hittar inget sätt att justera ljudbilden själv, och det verkar inte finnas möjlighet till extra stereospridning eller surround, men för det mesta tycker vi inte att det är något vi saknar.

Skärm med smart fönsterdockning

Bonusskärmen kallar Asus för Screenpad Plus, och den består av en skärm som är lika bred som huvudskärmen, och har samma antal pixlar på bredden, men är hälften så hög och 1 100 pixlar på den ledden.

Screenpad Plus har matt skärmyta och vad vi gissar är en va-panel. Den har blekare återgivning av svarta pixlar och inte samma klarhet i färgerna. Den är absolut inte dålig, men mer genomsnittlig i bildkvalitet för en laptop.

I standardläge är den helt enkelt en utökad bildskärm, så att du kan dra ner ett fönster från huvudskärmen till den, och den behåller samma position och storlek. Drar du i ett fönster får du möjlighet att skicka det som helskärm till ena eller andra skärmen, eller maximera fönstret så att det spänner över bägge.

Du kan till exempel spela ett spel på huvudskärmen, och ha en chatt, streamingkontroll eller kanske prestandaövervakning nere i Screenpad Plus, något som många gamers med stationär pc och dubbla skärmar gör. På jobbet kanske du vill ha Excel-arket på stor skärm, men inte missa mejl och att ha en webbläsare med Google tillhands. Med tanke på att Screenpad Plus i princip är två 1080p-skärmar bredvid varandra finns det massor av utrymme för kreativa kombinationer.

Asus Zenbook Pro Duo med handledsstöd
Med handledsstöd på plats blir Zenbook Pro Duo en bekväm dator att jobba på. Utan kan den kännas lite märklig att skriva på. Sedan lär du nog vilja ha en mus vid sidan av också.

Fler möjligheter, och framtidspotential

Screenpad Plus har en egen liten kontrollmeny, där du kan lägga upp genvägar till appar så att de automatiskt öppnas i nedre skärmen. Det finns också en enkel kontrollmeny för skärmen där du kan justera dess ljusstyrka, ändra bakgrund och lite annat smått och gott. Den har också en inbyggd handskriftstolk, och du kan välja att stänga av fysiska tangentbordet.

Här finns också en smart funktion som låter dig gruppera upp till fyra program, starta dem samtidigt och placera ut dess fönster på rätt ställe automatiskt i bägge skärmarna. Det är lite förvirrande att ställa in första gången, men sedan är det riktigt smidigt att spara undan fyra sådana profiler och hämta upp.

Jobbar du i kreativa program med stora komplicerade verktygsfält som videoredigering, musikproduktion och grafisk design, kan du välja att flytta ner delar av dessa till nedre skärmen för att få bättre överblick. Det går olika bra med olika program, lite beroende på om de är designade för att kunna användas på vanligt dubbelskärms-skrivbord eller inte.

Möjligheterna är många. Det vore till exempel supersmidigt att kunna ha ett extra skärmtangentbord för sådant som japanska eller arabiska tecken för den som är tvåspråkig. För det kan det dock behövas att någon gör en anpassad app för just Screenpad Plus. Windows egna skärmtangentbord funkar inte så bra att köra där.

Asus Zenbook Pro Duo ihopfälld
Liten och nätt är Asus Zenbook Pro Duo definitvt inte.

Tidigare försök till dubbelskärmar i datorer har mest känts som gimmickar, men här ser vi faktiskt en praktiskt nytta, och Asus presenterar en genomtänkt, om än inte hundra procent finputsad lösning. Och även utan extraskärmen är Asus Zenbook Pro Duo en mäktig dator med topp-prestanda, fantastisk vanlig bildskärm och det mesta annat du kan tänkas behöva. Den är givetvis dyr, men ska du ha kompromisslös produktivitet i bärbart format så får det kosta.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Zenbook Pro Duo UX581GV-H2001R
Testad: Oktober 2019, uppdaterad september 2020
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i9-9880H, 2,3 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 2060, 6 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 15,6 tum blank oled, 3840x2160 bildpunkter, multitouch
Extra bildskärm: 14,1 tum matt ips, 3840x1100 bildpunkter, multitouch med stylus-stöd
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Thunderbolt 3, 2st usb 3.1 gen 2 typ A, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Ansiktsinloggning, stylus-penna, handledsstöd
Batteritid: 40min (hög belastning), 8h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 31-39dBa
Storlek: 35,9 x 24,6 x 2,4 cm
Vikt: 2,53 kg
Rek. pris: 39 999 kr
Garanti: 2 år
Pris: Från 39 990 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 3 701 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 297 poäng
Geekbench 5, grafik: 70 694 poäng
Disk, läsning: 774,9 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5