Uppdatering (2019-08-02):

Vi fick visserligen en förhandstitt på tionde generationens Core-processorer från Intel redan i maj, men nu har Ice Lake lanserats officiellt.

Det vi bjuds på den här gången är elva olika processorer som alla baseras på 10-nanometersteknik. De allra flesta har 4 kärnor och 8 trådar, vilket innebär att det inte är tal om någon ökning jämfört med tidigare processorer.

Klockfrekvenserna ligger på mellan 700 megahertz och 2,3 gigahertz och med turbo-läget aktiverat ligger taket på 4,1 gigahertz. Effekten ligger å sin sida på 9, 15 eller 28 watt.

Det stora dragplåstret är att Ice Lake-processorerna har stöd för Intel Deep Learning Boost, något som är goda nyheter för folk som ägnar sig åt artificiell intelligens (AI) eller avancerad bildbehandling. Vi får även se en uppgradering av grafikkretsen Iris Plus, något som innebär att du får högre prestanda i spel.

De nya processorerna kommer att dyka upp i ett trettiotal bärbara datorer före årsskiftet, men exakt vilka det handlar om har i skrivande stund inte offentliggjorts.

Tidigare (2019-05-28):

Intel visar just nu upp sin kommande serie Ice Lake, tillverkade på en 10 nm-process, på Computex-mässan i Taipei. Intels tionde generation Core-processorer erbjuder varken fler kärnor eller trådar, och med lägre turboklockfrekvenser. Däremot kommer förbättringar på annat håll, med prestandalyft vad gäller cpu, grafik, ai-beräkningar, samt förbättringar på en plattformsnivå med stöd för wifi 6 gig+, med mer bandbredd än vad till och med din router erbjuder.

Ice Lake är två stora nyheter i en. Dels är det företagets första brett tillgängliga 10 nm-chipp, dels den första större omgörningen sedan Skylake-arkitekturen introducerades år 2015.

Intel meddelar att Ice Lake-chippen ska skeppas nu, och de första datorerna med Ice Lake-chipp har redan dykt upp. De första Ice Lake-processorerna hamnar i tablets och lätta, bärbara datorer, alltså datorer som förlitar sig på processorer i Intels U- respektive Y-serie.

Ice Lake ersätter i första hand nuvarande Whiskey Lake U-serien, samt Amber Lake Y-serien, och kommer i versioner med effekt som varierar mellan 9, 15, samt enstaka 28 watt-versioner. Core i3, i5, samt i7-chipp kommer erbjudas, med upp till fyra kärnor och åtta trådar (samma som nuvarande Whiskey Lake).

Intel Ice Lake
Foto: IntelVad gäller enkeltrådad prestanda ser förbättringarna ut att vara mycket små, runt tre procent, men kanske kan processorerna visa större förbättringar på annat håll.

Vilka prestandaförbättringar det blir tal om är fortfarande mer eller mindre oklart. De mest konkreta gissningarna hittills säger fördubblad beräknings- och grafikprestanda, men tester får utvisa hur nära sanningen detta ligger. Turbo Boost-hastigheterna är i vissa fall till och med lägre än för Whiskey Lake, men ny hantering av Turbo Boost kan möjligen ändå ge snabbare hastigheter.

IDG News