Intels Core-processorer är nu uppe i sin tionde generation, i alla fall efter tillverkarens sätt att räkna. I själva verket handlar det om flera olika små och större steg i utvecklingen som tagits under åren, och som Intel buntat ihop i samlingar som är enklare att marknadsföra. Tionde generationens Core består till exempel just nu av två olika processorarkitekturer, Comet Lake som bygger på 14-nanometersteknik, och Ice Lake som är Intels första 10-nanometersprocessorer.

Dell XPS 13 har under senaste åren varit en av våra favoriter inom tunna och lätta 13-tummare, men vi har lite glömt bort att det finns en 2-i-1-version av datorn också, med flippbar pekskärm och surfplatteläge.

Den blir extra aktuell nu när XPS-serien precis uppdaterats med ny hårdvara och just 2-i-1-versionen har fått en Ice Lake-processor. XPS 13 2-i-1 heter den kort och gott, och med tillägget 7390 för att skilja den från förra versionen av samma dator, som har åttonde generationens Intel-processor med Amber Lake-arkitektur.

Bekant design och lyxig yta

Vi testade aldrig den så vi kan inte bekräfta det till hundra procent, men såvitt vi kan se har ingenting ändrats i designen till det yttre. Det är en slimmad och stadigt byggd 2-i-1-dator med 13-tumsskärm och extra tunna skärmkanter, framför allt på sidorna, men även upptill, där det bara skiljer någon millimeter i marginal, trots en riktigt bra webbkamera och en ambient ljussensor.

Dell XPS 13 2-i-1 flippad
Dell XPS 13 2-i-1 i flippat läge med surfplatteläge i Windows-gränssnittet. För det mesta lär du nog dock använda den som en vanlig laptop. Men pekskärm är alltid ett plus.

Skärmlock och underrede är i solid aluminium, medan insidan runt mus och tangentbord har svart kolfiber med len ytbehandling som gör den väldigt bekväm att använda. Tangentbordet håller hög byggkvalitet och ger distinkt klickkänsla i knapparna tack vare magnetiska switchar, men det är av påtagligt platt typ med nästan ingen slaghöjd alls, vilket kan vara svårt att vänja sig vid för en del användare.

Datorn går att få i en handfull konfigurationer, med två olika processorer, olika mycket ram-minne och ssd, och 1080p respektive 4k-skärm. Här har vi testat en av de mer påkostade modellerna, men inte den allra mest maxade. Vår modell har 4k-skärm, 16 GB ram, 256 GB ssd och den snabbare processorn.

Snabb och dynamisk processor

Den heter Intel Core i7-1065G7, och har fyra processorkärnor med 1,3 GHz basfrekvens och upp till som mest 3,9 GHz boostfrekvens på enskild kärna. Det gör att det går att få ut rejält med prestanda ur den kortvarigt medan den för det mesta håller sig lugnare och då är mer sval och strömsnål.

Resultatet blir en dator som i nästan alla lägen känns rapp, och vi slipper tillfällig seghet och lagg vid till exempel uppstart av appar, applicering av filter i bildbehandlingsprogram eller laddning av tunga dokument. Att både ram-minnen och ssd är behagligt snabba bidrar också till den upplevelsen.

G7 indikerar att processorn har lite bättre grafik än bara Intel UHD Graphics. Här sitter istället Iris Plus, som ger ett visst lyft, framför allt i program för bild- och videoskapande. Det är fortfarande inte grafik nog att spela flertalet spel på, men det förväntar vi oss inte heller av en slimmad bärbar i ultrabook-klass.

Dell XPS 13 2-i-1 tangentbord
Tangentbordet i XPS 13 2-i-1 har bakbelysning, men med relativt svag ljusstyrka. 

Thunderbolt, och inget annat

Vill du ha datorn till det får du satsa på externt grafikkortskabinett kopplat till en skrivbordsskärm istället. Det går att koppla in i en av datorns två thunderbolt 3-portar, en på vardera sida. De stödjer också batteriladdning och displayport. Det och ett hörlursuttag är alla anslutningar du får, så du kan behöva fundera på en bra dockningsdosa med fler usb-portar om du inte bara vill ha datorn mobilt.

Det är inte bara processorn som är ny under huven, utan också trådlösa nätverkskortet, som nu uppgraderats för att stödja Wifi 6, vilket ger en rejäl skjuts i både hastighet och stabilitet, om du redan skaffat en router som levererar det. Om inte kanske det är dags nu. Nu börjar det komma både datorer och mobiler med nya snabba standarden.

I vår testade modell sitter som sagt en riktigt högupplöst skärm, en 4k-panel med 16:10-format och några extra pixlar på höjden, skarp kontrast, jämn bakbelysning, stort färgomfång, Dolby Vision hdr-stöd och rejäl ljusstyrka. Dell specificerar den till 500 cd/m2, och även om vi just nu inte har tillgång till en ljusmätare ger upplevelsen vid användning oss ingen anledning att betvivla det.

Med helblank glasyta blir det trots det en del påtagliga reflexer i skärmen, och alltför mycket solljus kan givetvis ställa till det. Pekfunktionen i skärmen har bra precision och kontroll, men vi får en viss släpighet i det hela om vi till exempel försöker dra i ett fönster. Det har troligen att göra med att den har rejält med extra pixlar att hantera, och att det blir en utmaning att få snärtig respons i det även för Iris Pro.

Drar en hel del ström

Skärmen verkar också dra en hel del energi. På hög ljusstyrka går batteritiden ner markant, och även maximalt dämpad är skärmen inte så mörk som i en del andra laptops. Därför blir det svårt att bedöma energieffektiviteten i Ice Lake-hårdvaran. I just denna dator imponerar inte driftstiden, och Dell själva säger att man får ut ungefär 60 procent mer ur en 1080p-modell.

Det kan också bero på lite snålt tilltaget batteri. Dess 4-celliga batteri har 51 wattimmars kapacitet. Det är nära vad en del mobiltelefoner har idag. Kanske hade vi uppskattat mer batterikapacitet, även om det inneburit högre vikt.

Dell XPS 13 2-i-1 thunderbolt
Förutom två thunderbolt-portar och ett hörlursuttag sitter det också en micro sd-kortläsare på sidan.

Goda omsorgen i skärmen har smittat av sig på ljudet, som också håller hög kvalitet. Dess 2x2 watt stereoelement är kanske inte direkt kraftfulla, men de har bra frekvensfördelning och fin detaljåtergivning, och mjukvaran Wave Maxxaudio Pro fixar bra kontroll och naturlig surroundeffekt. Ljudet via hörlursuttaget är tyvärr inte lika övertygande, och saknar framförallt tillräcklig volym. Där rekommenderar vi istället ett par bra bluetooth-lurar eller headset på usb.

Extra program, minimalt med bloatweare

Dells XPS-datorer säljs både till konsumenter och företag. I butiker bör du hitta den främst med Windows 10 Home, men köper du den hos Dell.se kan du hitta den under företagsdelen i deras webbshop, då med Windows 10 Pro, och med typiska servicevillkor för företag. Men då får du givetvis betala lite extra för denna redan påkostade dator.

I bägge fallen finns Dells pekpenna med som extra tillval. Den ingår inte i grunduppsättningen. Det enda extra vi får med är en adapter från usb-c- till usb-a-kontakt. Vi fick inte heller med någon sådan till vår testdator, så riktigt hur bra skärmen är för en kreatör med penna i högsta hugg låter vi vara osagt. Tekniskt sett har den goda förutsättningar med nyanserad tryck- och lutningskänslighet.

Datorn är i alla fall inte överdrivet laddad med bloatware. Förutom förinstallerat Netflix vi inte direkt bett om, och allt småkrafs som Microsoft envisas med, får vi bara mervärden – helårslicens på säkerhetspaketet McAfee Livesafe och 20 GB Dropbox, samt en handfull appar för systemunderhåll, ljudinställningar, nätverk, thunderbolt och batterioptimering.

Gen 10-logga

Bra valOmdöme

Med denna uppgradering visar Dell att de är snabbt med i svängarna och tar en redan riktigt imponerande liten tunnis till nya höjder prestandamässigt. Vi är dock inte riktigt med på noterna med valet att köra 4k-skärm. I 13-tumsformat hade 2k-skärm med 1 440 pixlar på bredden levererat samma skarpa upplevelse men sparat mängder av batteri.

Specifikationer

Produktnamn: Dell XPS 13 2-i-1 7390
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 13,4 tum blank ips, 3840x2400 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, vidvinkel
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 12 månader McAfee Livesafe
Batteritid: 1h 5min (hög belastning), 10h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 29,6 x 20,7 x 1,3 cm
Vikt: 1,33 kg
Rek. Pris: 23 990 kr

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 446 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 825 poäng
Geekbench 5, gpu: 10 232 poäng
Disk, läsning: 1 161,1 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Byggkvalitet i topp.
Utmärkta prestanda för formatet.
Bra bild och ljud.
Mestadels tyst drift.
Wifi 6.

minus

Batteritid inte i topp.
Få anslutningar.
Högt pris.

Betyg 4 av 5