Jensen Scandinavia är en norsk tillverkare av diverse tekniska prylar i hemmet, framförallt enklare datortillbehör och nätverksprodukter, allt från homeplugs till nasar, vanliga routrar och mesh-system. De levde länge lite i skymundan och kunde hittas i enskilda nätbutiker, men säljs sedan en tid tillbaka rikstäckande på Elgiganten.

VI har faktiskt i princip testat ett mesh-paket från Jensen. Enkla men utmärkta paketet Iiglo Nimbo ät framtaget av Jensen och har Jensen-mjukvara, men säljs istället av elektronikkedjan Power under ett separat varumärke.

Router-kub i miniformat

Men här är alltså ett nytt paket i eget namn. Omni Duo heter det och består som namnet antyder av två enheter. Huvudenheten med router i en minimal liten kub där ingen sida är över tio centimeter, med ett spartanskt vitt plastyttre med en diskret logga och en minimal diod framtill. Baktill hittar vi två nätverksportar och en strömanslutning.

Jensen Omni Duo front
Routern är en minimal och mycket diskret liten låda.

På undersidan sitter hål för att montera upp den på en vägg, men med dess kubformade yttre tycker vi den absolut är snyggast om den får stå på en hylla eller kanske på ett fönsterbräde. Här finner du också nätverksnamn och lösenord.

För att komma åt enheten, kunna ansluta mesh-noder eller göra andra inställningar behöver du en app som finns till Android eller IOS. Routern är lite omständligare att ansluta till första gången än en del konkurrenter, eftersom den inte har bluetooth-identifiering och vi måste ansluta till nätverket manuellt. Därefter går det dock snabbt och smidigt.

Extender i väggen

Förutom routerkuben får du också en satellitenhet som ger mesh-uppkopplad repeaterfunktion, samt en egen fast nätverksport. Extendern är desto lättare att ansluta. Det är bara att plugga in och vänta i någon minut. Sen är allt klart att köra.

Den ansluts direkt till ett vägguttag. Det är alltid en lösning vi är lite splittrade till. Å ena sidan är den rätt så bred och kan blockera för att ansluta andra prylar i ett uttag som sitter i par. Å andra sidan är det praktiskt med pluggen ur världen. Då det inte är frågan om en homeplugenhet går den också bra att ansluta till en förgreningsdosa om du hellre skulle vilja det.

Jensen Omni Duo baksida
Det är relativt få tillgängliga nätverksportar. Det kan bli ett problem om du har många äldre prylar att plugga in. Men för de flesta användare är det nog ingen fara.

Det här är ett prispressat paket med AC1200-kapacitet främst tänkt för ett lite mindre hushåll. Kanske en lägenhet på några rum eller en mindre enplansvilla. Men faktum är att räckvidden på routern när vi testar hör till de bättre vi sett.

Stabila prestanda trots litet format

Vi kan tryggt placera extendern ett par rum bort och fortfarande få god om inte blixtrande hastighet på en stor yta. Och till en enskild mottagare i samma rum är hastigheten god. Systemets begränsning ligger istället i maxkapaciteten. Du kan surfa i alla rum, men kanske inte strömma 4k på en massa enheter samtidigt.

Omni Duo ger dig mycket begränsande möjligheter att ställa in själva wifi-delen. Du kan byta namn och lösenord samt öppna ett gästnätverk. Routerfunktioner i allmänhet erbjuder den lite mer kontroll över i appen. Här finns en enkel trafikprioriteringsfunktion, möjlighet att slå av och på upnp utefter behov, portvidarebefodran i brandväggen, föräldrakontroll och en handfull andra inställningar.

Särskilt detaljerat blir det dock inte där heller. Det här är en enkel produkt där det mesta fungerar bra förkonfigurerat, och det är inte tänkt att du ska in särskilt mycket i det finstilta och meka.

Omni app
Appen du använder för att kontrollera systemet är en enkel historia. Här finns saker att förbättra, som brist på information om signsalstyrka och hastighet. Men också saker andra kan lära av, som tydlig statusindikation.

Slutligen måste vi nämna garantin. Vanligen får man 2-5 år för en router. På paketet för Omni Duo står det att du får 20 års garanti. Ja, det är en extra nolla där. Troligen är det lätt att lova, då en router som bara stor där och jobbar på extremt sällan går sönder, och de flesta användare lär nog glömma bort garantin efter några år i alla fall då det inte direkt är en dyr pryl. Men det är lite roligt att dom vågar. 

Omdöme

Vill du bara ha en superenkel router med extra wifi-täckning men inte ska utmana nätverket med alltför krävande användning kommer du långt med detta enkla och prisvärda paket. Men var medveten om var gränsen går i kapacitet och funktionalitet.

Specifikationer

Produktnamn: Jensen Omni Duo.
Testad: Maj 2019.
Tillverkare: Jensen of Scandinavia.
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo.
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar, huvudenhet: 1 st gigabit lan, 1 st gigabit lan/wan.
Anslutningar, extender: 1 st gigabit lan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Gränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 401 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 13 meter.
Storlek: 9,1 x 9,1 x 9,3 cm.
Rek. pris: 1 590 kronor.
Pris: 1 590 kronor hos Elgiganten.

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

God prestanda och bra räckvidd.
Enkel installation av noder.
Gott om funktioner för enkel mesh.
Lågt pris.

minus

Aningen omständlig första installation.
Få egna inställningsmöjligheter.
Få fasta portar.
Begränsad total kapacitet.

Betyg 4 av 5