Under en längre tid har det ryktats om att Microsoft jobbar på en nedbantad version av Windows som kan användas i Chromebook-liknande datorer. Nu kommer det nya tecken på att något är i görningen, rapporterar The Verge.

På den officiella Microsoft-bloggen beskrivs nämligen hur ett modernt operativsystem ska vara. Det ska vara snabbt och säkert, kunna uppdateras i bakgrunden och vara ständigt uppkopplat mot 5g-nätet. Dessutom ska det ha en tät koppling till det så kallade molnet och ha utökat stöd för artificiell intelligens.

Av beskrivningen att döma hämtas en hel del inspiration från Chrome OS, men det är svårt att avgöra om Microsoft planerar ett helt nytt ”Windows Lite” eller om man vill förändra Windows 10 i grunden.

Just nu rullas våruppdateringen av Windows 10 ut och till hösten väntas ytterligare en uppdatering med kodnamnet 19H2. Enligt experterna kommer det inte att bli tal om några större förändringar, vilket innebär att en eventuell modernisering av Windows 10 som tidigast kan ske nästa år.