Visste du att du kan skicka din exakta gps-position, bara med hjälp av de funktioner som är inbyggda i din Android-mobil, i ett sms-meddelande till någon? Kanske är du strandsatt på någon avlägsen plats, du behöver hjälp och du har ingen dataanslutning, bara telefoni. Kanske måste du dela din plats med en vän så att ni lätt kan hitta varandra, på svampplockningsturen, i en främmande stad, på sjön eller något annat.

Det går att hitta massor av chattprogram och andra appar som låter dig skicka din plats, men kraven är förstås att det finns en internetanslutning och att din kontakt använder samma app. Om du har ett brådskande behov av att dela din plats misslyckas dessa appar antagligen.

Och faktum är att du inte behöver dem – sms fungerar nästan alltid. Oavsett din anledning att dela platsen är det enkelt att göra. Tänk dock på att meddelandeappen inte har samma utseende i alla telefoner, så det kan se annorlunda ut i just din. Principen är dock densamma.

Skicka din plats

1. Plats

Funktionen Plats måste vara påslagen i telefonen. Du hittar den i snabbinställningarna, som du når genom att dra ned från toppen av skärmen, eller via den vanliga inställningsmenyn.


Skicka din plats

2. Meddelande

Öppna meddelandeappen (sms), välj din kontakt och skriv ett meddelande som vanligt. Klicka på den upp och ned-vända droppen för att infoga din position som en bilaga.


Skicka din plats

3. Tillåt

Android ber om tillstånd för Meddelanden att komma åt enhetens platsuppgifter. Godkänn genom att klicka på Tillåt. Google Maps visar din position. Klicka på Välj den här platsen och sedan på Välj.


Skicka din plats

4. Skicka

Om du har internettillgång visas mer information än på bilden. Skicka ditt sms som vanligt. Mottagaren får en länk som öppnas i Google Maps och han eller hon kan sedan leta reda på dig.