FRÅGA. En bil är utrustad med parkeringsljus, halvljus och helljus som standard, men i Windows 10 finns bara en sorts parkeringsljus som är en ljusblå svag färg som går ihop med bakgrunden så att det nästan inte går att se bilder eller läsa vad som står i texten.

Finns det verkligen inte en enkel omkopplare så att man kan ändra denna ljusblå färg till en hederlig svart för en vanlig människa på 76 år med lite defekt färgseende?

På nya bilar slåss tillverkarna om att göra bilen så attraktiv som möjligt med olika finesser för att locka köpare, medan Windows 10 går motsatta vägen och förenklar sitt program

Windows 10 är ju en bieffekt från Windows 7 som verkligen var ett fulländat program. Finns det verkligen inte något lättanvänt ersättningsprogram för den som har defekt färgseende?
Arne

Färgfilter i Windows 10
Färgfilter är ett av många verktyg som finns inbyggda i Windows 10.

SVAR. Windows 10 har faktiskt ganska omfattande valmöjligheter för att ändra färger, kontraster och så vidare i själva operativsystemet.

Jag vill tipsa om Justera Färgfilter, som du hittar via Start-knappen, Inställningar, Hjälpmedel. Här kan du göra en mängd olika filterinställningar för olika typer av defekt färgseende.

Välj Aktivera färgfilter och mixtra med reglagen där under så kanske du kan hitta något som passar?

Ett annat tips för att göra Windows 10 mörkare är att byta standardläge från ljust till mörkt. Det gör du via Start-knappen, Inställningar, Anpassning, Färger. Här kan du växla mellan Ljust och Mörkt.