Betyg 4 av 5

Omdöme

Strong VPN kostar visserligen en del och har relativt få servrar i få länder. Men det är en riktigt snabb vpn-tjänst som erbjuder åtkomst till såväl SVT Play som amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer (den senare dock bara efter en del trixande och fixande).

Positivt

  • Lättanvänt.
  • Tolv samtidiga användare.
  • Snabbt.

Negativt

  • Relativt dyrt.
  • Få abonnemangsalternativ.
  • Inget prova på- eller gratisalternativ.
  • Få servrar i få länder.

Strong VPN är noga med att poängtera att de inte sparar några som helst loggar, vilket förstås är positivt för den som tycker att anonymitet är en viktig del av en vpn-tjänst. Samtidigt är det ett amerikanskt företag som är baserat i USA och lyder under amerikanska lagar med allt vad det innebär.
Strong vpn

Prismässigt tillhör Strong VPN de dyrare av de vpn-tjänster vi har testat. Vid ett årsabonnemang kostar det 55 kronor (5,83 dollar) i månaden, vid månadsbetalning kostar det 95 kronor (10 dollar) i månaden. Visserligen inte allra dyrast, men samtidigt långt ifrån billigast. Några andra abonnemangsalternativ finns tyvärr inte. Det går med andra ord inte att få ner kostnaden genom att binda upp sig på exempelvis ett par år.

Jättetest: Bästa vpn-tjänsterna för att surfa anonymt och komma åt blockerade sajter

Någon gratis- eller prova på-variant erbjud inte heller. Dock finns det en generös 30-dagars ”pengarna tillbaka-garanti”, en garanti som man också infriar utan problem. Men som vi sagt tidigare hade förstås en prova på-variant där man inte först behöver betala något varit att föredra.

Mycket snabbt

Att skapa ett konto, ladda ned klienten och koppla upp sig är enkelt och smidigt. Programmet är visserligen inte på svenska, men är lättanvänt med ett pedagogiskt gränssnitt. Några avancerade serverval går inte att göra – här är det bara land och i vissa fall stad som går att välja. Tyvärr är varken antalet servrar eller antalet tillgängliga länder särskilt imponerande. 650+ servrar i 28 länder. Här finns dock såväl svenska som brittiska och amerikanska servrar.

Det finns inte heller särskilt många inställningsmöjligheter, men en Kill Switch finns i alla fall.

Bra val

Något som verkligen imponerar hos Strong VPN är hastigheterna. Här går det undan rejält! Mot svensk server kommer vi upp i imponerande 122 Mbit/s och får samma hastighet för brittiska servrar. För de amerikanska får vi nästan lika bra med 118 Mbit/s. Detta är den hittills snabbaste vpn-tjänsten vi har testat.

Positivt är också att det fungerar utmärkt att komma åt såväl SVT Play som brittiska BBC Iplayer och amerikanska Netflix. Det ska dock sägas att det krävs en del pillande och trixande för att komma åt BBC Iplayer, med tömmande av webbläsarens cache med mera. Dessutom är det inte alla brittiska servrar som fungerar för detta, bara ett par av dem (bland annat London) gav åtkomst till BBC Iplayer när vi testade.

Ytterligare en sak på pluskontot är att det går att vara hela tolv samtidiga användare.

Specifikationer
Tjänst: Strong VPN.
Testad: Maj 2019.
Kontakt: strongvpn.com
Antal servrar: 650+ servrar i 28 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Snitthastighet svensk server: 122 Mbit/s, svarstid 3 ms.
Snitthastighet brittisk server: 122 Mbit/s, svarstid 42 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 118 Mbit/s, svarstid 113 ms.
Åtkomst till SVT play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: 95 kronor (10 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 55 kronor (5,83 dollar) per månad.
Övriga prisalternativ: Saknas.

Betyg: 4 av 5