Strong VPN visar sig vara ännu en av alla vpn-tjänster som varken är särskilt bra eller dålig, som är godkänd men utan att imponera på något sätt.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Strong VPN har inga egentliga brister, men samtidigt heller inga riktiga fördelar. Hade det bara varit lite billigare och lite snabbare hade det varit en tjänst att rekommendera, nu blir slutbetyget bara godkänt.

Positivt

  • Lättanvänt.
  • Tolv samtidiga användare.
  • 250 GB onlinebackup ingår.
  • Åtkomst till amerikanska Netflix, BBC Iplayer och SVT Play.

Negativt

  • Få abonnemangsalternativ.
  • Inget prova på- eller gratisalternativ.
  • Ej åtkomst till TV4 Play.

Testad tjänst: Strong VPN
Pris: Ca 20 kronor per månad vid helårsabonnemang.

Priset är ett tydligt exempel på just detta. Vid ett årsabonnemang kostar Strong VPN 52 kronor (5,83 dollar) i månaden, vid månadsbetalning kostar det 89 kronor (10 dollar) i månaden. Visserligen inte allra dyrast bland de vpn-tjänster vi testat, men samtidigt långt ifrån billigast.

Några andra abonnemangsalternativ finns heller inte, så det går inte att få ner kostnaden genom att binda upp sig en längre tid.

Någon gratis- eller prova på-variant erbjuds inte heller, däremot finns det en 30-dagars ”pengarna tillbaka-garanti”, en garanti som man också infriar utan problem. Med andra ord den variant som de flesta andra vpn-tjänster erbjuder.

Positivt är dock att Strong VPN går att använda på upp till 12 samtidiga enheter.

Medelmåttigt

Att använda Strong VPN är enkelt, då det har ett både lättanvänt ochg pedagogiskt gränssnitt. Visserligen inte på svenska, men det är det å andra sidan få vpn-tjänster som erbjuder. Inställningsmöjligheterna är få, men basutbudet av funktioner finns i alla fall, som exempelvis en kill switch.

Land- och serverutbudet är helt okej, med 950+ servrar i 35 länder. Som väntat finns här såväl svenska som amerikanska och brittiska servrar.

Åtkomsten till streamingtjänster är också den både blandad och medelmåttig. Vi kommer åt SVT Play och amerikanska Netflix, samt brittiska BBC Iplayer efter vissa besvär (tömmande av webbläsarens cache och uppkoppling mot rätt brittisk server). Däremot kommer vi inte åt TV4 Play.

Även hastighetsmässigt får Strong VPN godkänt, men återigen utan att riktigt imponera. Mot svensk server kommer vi upp i 98 Mbit/s. Mot brittiska får vi 86 Mbit/s och mot amerikanska 80 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Strong VPN kommer upp i 39 procent för svenska servrar, 34 procent för brittiska och 32 procent för amerikanska.

En liten bonus är också att 250 GB onlinebackup ingår i priset.

Specifikationer

Tjänst: Strong VPN
Testad: Oktober 2020.
Verksamhetsland: USA.
Kontakt: strongvpn.com
Antal servrar: 950+ servrar i 35 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 12.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 98 Mbit/s (39%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 86 Mbit/s (34%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 80 Mbit/s (32%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja (Vissa servrar).*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: 89 kronor (10 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: Ca 20 kronor per månad vid helårsabonnemang.
Övriga prisalternativ: Saknas.

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 3 av 5