Senaste uppdateringen (2019-09-14):

Nya uppgifter: Microsoft kan lansera en vikbar Surface

Trots att både Huawei och Samsung haft problem med sina första vikbara smarta telefoner är tekniken inte död. En ny patentansökan, först upptäckt av Windows United, visar en vinkar enhet med dubbla skärmar.

Vikbar surface

Kanske mest intressant är att patentet också visar en ny typ av gångjärn som innehåller en typ av vätska som ska minska belastningen på gångjärnet i flexibla och vikbara skärmar. Gångjärnets funktion beskrivs i detalj och utvecklingen verkar vara relativt långt gången, så möjligen kan vi få se en typ av "ledvätska" i Microsofts första vikbara Windows-pryl.


Uppdatering (2019-06-24):

"Vikbar Surface släpps nästa år"

Enligt analysföretaget IHS Markit kommer Microsoft att lansera en vikbar modell av Surface under första halvåret 2020.

Enheten sägs vara försedd med två stycken niotumsskärmar med bildförhållandet 4:3. I övrigt erbjuds Intels nya Lakefield-processor som baseras på 10-nanometersteknik och uppkoppling via 4g- eller 5g-nätet.

Vad gäller operativsystemet sägs det bli tal om Windows Core OS (WCOS), en ny variant av Windows 10 med stöd för dubbla skärmar. Dessutom ska det bli möjligt att köra appar för Android och använda sig av Apples molntjänst Icloud, rapporterar Forbes.


Tidigare (2019-06-04):

Surface med dubbla skärmar på väg?

Enligt tekniksajten The Verge har Microsoft tagit fram en prototyp av en ny Surface-enhet med dubbla skärmar. Intresset sägs ha varit stort när produkten visades upp för ett antal anställda nyligen.

Kodnamnet är Centaurus och utformningen sägs påminna om Courier, en produkt som var under utveckling mellan 2008 och 2010 men som aldrig såg dagens ljus.

Microsoft ska enligt uppgift även arbeta på en mindre modell med kodnamnet Andromeda, men arbetet på Centaurus sägs ha högre prioritet.

Med tanke på hur långt utvecklingen av Centaurus har kommit kan det bli tal om en lansering relativt snart.