Bildskärmar i bredare format blir allt mer populära, allt eftersom de blivit ett fullgott och prisvärt alternativ till att ha mer än en skärm sida vid sida och utökat skrivbord. Fördelen med dessa är att de innebär mindre sladdtrassel, ser prydligare ut, fungerar i fler datorer som en laptop med bara en hdmi-port, och att du slipper en irriterande rand i skarven mellan skärmarna.

Bland bredbildsskärmarna är en liten skara i formatet 32:9 allra mest intressanta. Det motsvarar två 16:9-skärmar, det vill säga standardformatet både på skrivbordet och i bärbara datorer, bredvid varandra. En av dem, Philips 499P9H, såg vi redan på förra årets IFA-mässa i september, men det är först denna vår som den börjat säljas i Sverige.

Dubbla skärmytan

Det här är en skärm i samma format och med samma upplösning, även samma böjningsradie, som Dells 32:9-skärm Ultrasharp U4919DW som vi testade tidigare i år – 49 tum och en upplösning som två vanliga 1440p-skärmar. Utöver det är det en hel del som skiljer dem åt.

Philips 499P9H från sidan
Philips 499P9H är bäst för maximal arbetsytsa och överblick för kontorsjobb eller komplexa produktivitetsprogram.

För det första har de olika paneltyper. Här sitter en va-panel med led-matris som bakbelysning istället för en ips. Den har högre ljusttyrka och skarpare kontrast, men har inte riktigt Dell-skärmens extra goda hdr-egenskaper. Färgåtergivningen är dock utmärkt. Den levererar en bra bit över srgb-standarden i färgomfång, och kommer nära men inte riktigt upp i dci-p3-färgskalan. Adobe RGB matchar den inte heller riktigt, vilket kan få en del proffsanvändare att tveka.

Det är en panel med 8 bitars färgdjup, så den kan inte visa äkta hdr, men med stöd för Display HDR400 får du fortfarande ett visst lyft i dynamiken och nyanseringen i mörka och ljusa partier av bilder och film. Med lite extra ljusstyrka ger det en märkbar effekt, även om Display HDR400 är den enklaste av vanliga hdr-certifieringar.

Bäst på kontoret

Skärmen stödjer AMD Freesync och variabel bildfrekvens från 48 till 70 Hz, med 60 eller 59 Hz som standard i ett Windows-skrivbord. Den har dessutom dugligt kort responstid på 5 millisekunder, så den kan kanske tilltala en och annan gamer. Det finns inte särskilt många så här breda skärmar för spel att välja mellan. Samsung har sin CHG90 som är ännu bättre anpassad för gamers. Asus har Asus ROG Strix XG49VQ, men dessa är lägre upplösta, och Philips 499P9H är en bättre allroundskärm.

Det här är främst en skärm för den som vill ha överblick över massor av information i flera dokument, jättetabeller eller kanske många webbfönster på en gång. Jobbar du med riktigt komplexa program, som videoredigering eller musikproduktion med många verktyg och lång tidslinje, kan den definitivt vara ett bra val.

Skärmens va-panel har inte lika bra betraktningsvinklar som en ips-panel. Men en böjd skärm som denna är byggd för att du ska sitta i en viss position framför den i alla fall, och det är inte bara färger som blir fel för den som tittar på bilden snett från sidan, utan hela perspektivet.

Philips 499P9H med spel
Skärmen är inte perfekt för spel, men heller inte dålig. Det är inte alla som passar i ett så här brett format, men i en del spel blir upplevelsen riktigt imponerande. Så länge du har datorkraft för det – det här kräver nästan lika mycket grafikprestanda som en 4k-skärm. 

Höjbar och vridbar

Till det yttre är 499P9H en skärm med diskreta färgval och anonym framtoning. Eller, i alla fall så anonym som en sådan här bjässe kan bli. Det är tunna kanter runtom panelen, med lite tjockare list nedtill där det också sitter en Philips-logga. Upphängningen är lite svajig, vilket inte är så konstigt med en 32:9-skärm som har bara ett vesa-fäste i mitten.

Själva foten är stadig, en bred och fyrkantig ram i metall. Skärmen är höj- och sänkbar, går att vrida lite åt sidorna och tilta upp och ner, mer än Dells skärm. Foten är lätt att montera om man följer instruktionerna och inte är för ivrig. Det går dock inte att undvika att den är stor och otymplig, så det kan behövas lite tålamod för att göra det riskfritt.

På baksidan hittar vi dubbla hdmi-ingångar och dubbla displayport, en i standardformat och en i usb typ c-format. Du kan få full upplösning och 60 bilder per sekund via hdmi 2.0, så det är ingen fara om din dator bara har hdmi-utgång. Det är fortfarande färre pixlar totalt här än i en 4k-skärm.

Förutom bildingångarna har skärmen en inbyggd usb-hubb med tre usb 3-portar av typ a, och på ovansidan sitter en riktigt kompetent webbkamera som du kan poppa upp. Den har också dockningsfunktion för nätverk, med en fast ethernetport. Den ger 1080p-bild av god kvalitet, men möjligen med lite hoppig ljuskontroll. Den har också ir-kamera vilket gör den Windows Hello-kompatibel, så att du kan använda den för ansiktsinloggning.

Philips 499P9H anslutningar
Alla anslutningar utom strömkontakt sitter prydligt på en rad på ena sidan av skärmen. 

Extra smart hub

Det mest intressanta med usb-hubben är annars att den fungerar som kvm-växlare. Det innebär att du kan ha två datorer anslutna via usb, och mus och tangentbord inpluggade i skärmen. Efter att ha konfigurerat det hela kan du sedan använda dessa till bägge datorerna. Det växlar över automatiskt när du byter bildkälla.

Skärmen har även inbyggda stereohögtalare. Tyvärr är de inte i närheten av vad ens en superbillig Philips-tv presterar. Philips är ett varumärke där flera i stort sett separata företag tillverkar olika typer av produkter, och datorskärmdelen är helt separerad från tv-segmentet. Vi tycker de borde dela lite mer områdesexpertis. Ljudet här är platt, tunt och skränigt. Det är ju å andra sidan lätt att åtgärda, med ett par okej usb-högtalare inpluggade i skärmen.

Det är också bökigt att justera volym från inställningsmenyn, även om det i teorin går. Menyn är rent allmänt lite frustrerande, med fyra styrknappar på undersidan. Det går enkelt att växla mellan vissa saker som färdiga bildprofiler och bildkällor, men andra inställningar kan det vara bökigt att komma åt.

Det är dock inte överdrivet med detaljinställningar tillgängliga. För det mesta kommer vi långt med skärmens färdiga färgprofiler för olika typer av användning, blåljusfilter, strömsparande eco-läge, och en handfull andra alternativ.

Philips 499P9H kamera
Philips 499P9H har inbyggd webbkamera som du manuellt klickar upp eller fäller ihop. Kameran vinklas sedan framåt till lagom ögonhöjd. 

Bra valOmdöme

Fina färger och kontrast, smarta extrafunktioner som Windows Hello-kamera och kvm-switch gör Philips 499P9H till en utmärkt och mångsidig kontorsskärm för multitaskaren. Dess färgegenskaper är inte perfekta för alla användningsområden, men bra nog för de flesta. Den är också klart mest prisvärd i sin klass. 

Specifikationer

Produktnamn: Philips 499P9H
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Philips
Storlek: 48.8 tum, 32:9 bildförhållande
Upplösning: 5120x1440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta, böjd (1800R)
Ljusstyrka: Ca 450 cd/m2
Kontrast: 3000:1
HDR: HDR 400
Uppdateringsfrekvens: 70 Hz
Svarstid: 5 ms (GtG)
Bildingångar: Displayport 1.4, 2 st hdmi 2.0b, usb c med displayport
Övrigt: 3 portars usb 3.0-hubb och docka för ethernet, inbyggd webbkamera 1080p, stereohögtalare, hörlursuttag
Effektförbrukning: Cirka 45 W normalt, 0,3 W standby
Storlek (med fot): 119,4 x 30,3 x 43,8 – 56,8 cm
Garanti: 3 år
Rek. pris: 11 189 kr

plus

Stor arbetsyta med enorm överblick.
God ljusstyrka och kontrast.
Flera smarta extrafunktioner.
Utmärkt bildkvalitet för de flesta användningsområden.
Bra pris.

minus

Inte bästa hdr.
Begränsat färgomfång för vissa proffs.
Trista högtalare.

Betyg 4 av 5