E-postinkorgen är långt ifrån ensam om att vara måltavla för sluga cyberkriminella som försöker komma över dina känsliga kort- och personuppgifter. Nu varnar säkerhetsföretaget Kaspersky Lab om att man sett ett uppsving av bedrägeriförsök som riktar in sig på Googles kalender i hopp om att lura godtrogna användare.

Det aktuella bedrägeriet missbrukar en icke namngiven, populär gratistjänst för att lägga till notifikationer och inbjudningar till olika händelser, utförsäljningar och evenemang i folks Googlekalendrar. Dessa innehåller olika länkar till formulär som allt som oftast kräver användarens kortuppgifter för att kunna fullföljas och skickas in. Vad som sedan riskerar att hända med de eftertraktade siffrorna torde vara uppenbart.

Testa dig själv: Genomskådar du nätfisket?

Metoden antas vara särskilt effektiv eftersom många vid det här laget lärt sig att identifiera bedrägerier som skickas ut via sms och e-post. Kalendern på datorn eller i mobilen, däremot, har för de flesta varit en fredad zon, varför vi riskerar att vara mindre benägna att bedöma händelser i den som potentiellt farliga.

"Kalenderfiske", som metoden kommit att kallas, är inget splitter nytt fenomen. Däremot pekar Kasperskys rapport på att företeelsen kan vara på frammarsch – och därför är det viktigt att vara medveten om den.

För Google-kalendern, som är den som nämns som måltavla i rapporten, finns det ett enkelt sätt att skydda sig. Det kan dock resultera i en del stök eftersom du inte längre kommer att få aviseringar per automatik kring möten du inte hunnit tacka ja till.

Så fredar du din Google-kalender:

Kalenderfiske

1. Gå till Google-kalendern på din dator. Klicka på kugghjulet uppe till höger och välj Inställningar.
2. Under Allmänt skrollar du ned till Inställningar för händelser. 
3. Leta upp menyn Lägg automatiskt till inbjudningar och välj sedan alternativet Nej, visa bara inbjudningar som jag har svarat på. 
4. Vid den underliggande rubriken Vyalternativ kryssar du ur alternativet Visa avvisade händelser.
5. Klart!

Du som inte vill vidta den här åtgärden får falla tillbaka på sunt förnuft och eftertanke när händelser du inte kan påminna dig om är aktuella plötsligt dimper ned i kalendern.