Bärbara speldatorer är en nisch av pc-branschen som har en stadig skara entusiaster, men som många ”vanliga” användare håller sig undan ifrån. De ses som onödigt dyra, för specialanpassade för gaming och inget annat, och för högljudda och otympliga för annan vardagsanvändning.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Goda prestanda för pengarna, överraskande bra batteritid och övertygande ljud är de starka punkterna i nya Nitro 5. Vi blir lite besvikna på skärmen, som varken är optimerad för spel eller särskilt färgrik för produktivitet eller media. Vill du ha en kraftfull laptop till allt i vardagen, men också vill kunna spela de senaste spelen då och då utan att spräcka budgeten, finns det värre alternativ.

Positivt

  • Goda prestanda för pengarna.
  • Bekvämt tangentbord
  • Rent, snyggt ljud.
  • Bra batteritid.

Negativt

  • Kantig och tung.
  • Något blek bildskärm.
  • Ingen sd-kortplats eller Thunderbolt 3.
Det finns dock undantag, som nya Acer Nitro 5. Den har visserligen en design som är typisk för speldatorer, mycket rött och svart, småkantigt och plastigt, men stabilt chassi och stora kylflänsar baktill. Men efter att ha använt den i ett par dagar för allt från surf och kontorsjobb till filmer och spel, kan vi konstatera att den är en helt okej om än anspråkslös dator till det mesta.

Komfortabel att använda

Den kantiga stilen gör den lite opraktisk att bära runt på, men när den väl är uppdukad och uppfälld på ett bord är den riktigt bekväm att använda, med stora ytor att vila handlederna på, en musplatta med bra respons och väldigt bekvämt tangentbord med distinkt respons i knapparna.

Acer Nitro 5
Acer Nitro 5 har klassisk speldator-design.

Wasd och piltangenterna är extra markerade, vilket är typisk för en speldator, men det är ingen skillnad att skriva med dem. Bakbelysningen kan vara lite jobbig, då den går i en typisk röd ton, men den är justerbar och som mest riktigt kraftfull, vilket kan vara bra i vissa situationer.

Nitro 5 är inte sprillans ny – en ny omgång av den har precis släppts med ny generation hårdvara, både processor och grafikkort. Det här är både första bärbara datorn vi haft tillfälle att testa med nionde generationen Core-processor från Intel, och Geforce GTX 16-serien grafikkort från Nvidia.

Det senaste, men det enklaste

I denna dator sitter inte kraftfullaste varianterna av varken processor eller grafikkort och bara 8 GB ramminne. Processorn är en fyrkärnig Core i5, som mest av allt har några procent högre klockfrekvens än motsvarande processor i åttonde generationen. Du får dock en generös ssd på 512 GB som dessutom är hyfsat snabb med läshastigheter på upp till 1 GB per sekund.

Ett plus i kanten är att det finns plats under huven för både en extra pcie-ssd och extra 2,5 tums disk om du tycker att 512 GB är för lite. Även ram-minnet går att uppgradera, vilket är klart vanligare. Det medföljer dock en varning i paketet att du bör låta professionell support genomföra mekandet, om du inte vill förverka din garanti.

Acer Nitro 5 tangentbord och portar
Kraftfullt bakbelysta tangenter, tredubbelt med usb 3 och äkta gammaldags nätverksport.

Grafikkortet Nvidia Geforce GTX 1650 är ett halvsnabbt grafikkort som drar ungefär jämnt med tidigare GTX 1060. Det verkar dock generera betydligt mindre värme. För att spela på datorns 1080p-skärm levererar den all kraft vi behöver, förutom i enstaka riktigt grafiktunga spel där vi behöver ställa ner detaljnivån något.

Dämpad kylning och bra batteritid

Men så kostar datorn heller inte orimligt mycket. För cirka 11 500 kronor får vi solida prestanda för de flesta sorters jobb, och en tyst och bekväm surf- och mediadator emellan spelsessionerna. Spelar vi spel behöver grafiken kylas lite extra men inte heller då är fläktljudet särskilt påträngande. För det mesta är det väldigt dämpat eller till och med knäpptyst.

Batteritiden är överraskande bra. Det här är något som speldatorer och laptops med kraftfullare processor överlag brukar misslyckas med. Men här håller Acer nere strömförbrukningen bra. Vid spelande äter den batteri fort, men annars får vi ut mellan fyra och upp till hela 14 timmar arbetstid, beroende på skärmljusstyrka och vad vi gör.

Bildskärmen är en matt ips med 1080p-upplösning. Den finns med antingen 60 eller 144 Hz bildfrekvens. I denna lite mer prispressade modell får vi nöja oss med 60 Hz. Responstiden i skärmen är inte heller snabb nog för att tilltala en inbiten gamer.

Nitro 5 skärm
Skärmen har fin kontrast och betraktningsvinklar, men begränsat färgomfång.

Skärm i svagaste laget

Den har skarp kontrast med djup svärta, jämna toningar där emellan och jämn bakbelysning. Vi har inte uppgifter om färgomfång, men skärmen gör inga anspråk på att vara till för medieproffs, så du ska inte förvänta dig för mycket. Med våra testfoton tappar den en del nyanser, vilket tyder på begränsat färgomfång.

Däremot är den trevlig att titta på film på, med stuns i de färger vi får. Speciellt eftersom den får sällskap av trevliga inbyggda högtalare som levererar rent och detaljerat ljud. Vi hade hoppats på lite mer tryck i basen, men annars har vi inget att klaga på.

Utöver detta kan det vara värt att nämna att förutom en högst ordinär uppsättning externa portar, tre fullstora usb, en usb typ c och en hdmi-kontakt, har Nitro 5 också fast nätverkskort. Den har stöd för Killer, en teknik som prioriterar spelkommunikation för minimalt lagg. Om det är riktigt nödvändigt i en sån här lite enklare speldator är tveksamt, men porten fungerar givetvis utmärkt för all sorts annan trafik. Datorns wifi är också stabil och snabb.

Nyttoprogram och mervärde, inte så mycket mer

Acer har länge varit en av de stora bloatware-synderna, men kanske är det bättring på väg på den punkten. I Nitro 5 finns en handfull extra program för ljudkort och grafikkort förinstallerat, samt en kontrollapp för mer manuell fläkt- och prestandakontroll.

Nitro 5 program
Programmet Nitro Sense kan startas med en speciell snabbknapp i tangentbordet. Här får du manuell fläktkontroll, temperaturövervakning, snabbinställning av ljudet och en handfull andra kontroller.

Vi får också med fullversioner av Cyberlink Power Director och Photo Director, två hyfsade alternativ till Adobes Elements-program. Och slutligen ett program som kopplar samman mobilen med datorn, med syftet att kunna använda mobilens fingeravtrycksläsare. Denna fick vi dock inte att fungera.

Annars är förinstallerat Netflix och en länk till Ebay som du kan radera direkt enda egentliga extra bloatware. Fler program erbjuds via app-portalen Acer Collection, men den kan du ignorera.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Nitro 5 AN515-54 (NH.Q59ED.071)
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i5-9300H, 2,4 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1650, 4 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3.0, usb 3.1 typ c, usb 2.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5) 2x2 mimo, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Cyberlink Photo Director och Power Director
Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 14h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-41 dBa
Storlek: 36,3 x 25,5 x 2,5 cm
Vikt: 2,2 kg
Rek. pris: 11 490 kr (11 790 kr i butik)

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 660 poäng
Geekbench 4, cpu: 14 459 poäng
Geekbench 4, gpu (OpenCL): 123 469 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 8 066 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 3 490 poäng
Disk, läsning: 926,1 MB/s
Disk sökning: <0,1 ms

Betyg: 4 av 5