Att googla har blivit så vedertaget att ordet sedan några år finns med i Svenska Akademiens ordlista. Förklaringen är förstås att Googles sökmotor totalt dominerar marknaden, och att det är försvinnande få som använder något annat.

Men det finns ett stort problem med Googles tjänster. Företaget övervakar allt vi gör för att kunna skräddarsy annonser, vilket många uppfattar som integritetskränkande.

Intresset växer därför för att hitta alternativa sökmotorer, och en intressant tjänst är Duckduckgo. Det är en söktjänst som inte samlar ihop någon personlig information och som inte ger dig personligt anpassade annonser.

Du kan använda tjänsten genom att surfa till www.duckduckgo.com, men du kan också välja att göra den till din standardsökmotor.

Sök från adressfönstret

Standardsökmotorn är den tjänst som är integrerad med själva webbläsaren. Som du säkert vet går det att söka direkt från adressfältet. I stället för att först surfa till exempelvis www.google.com och sedan göra en sökning på sajten kan du skriva in sökorden på den plats där du annars fyller i webbadressen.

När du sedan trycker på Enter görs din sökning direkt i standardsökmotorn. Om du kör Google Chrome används Googles sökmotor som standard medan Microsoft Edge kör den egna tjänsten Bing.

Att byta standardsökmotor är dock väldigt enkelt, oavsett vilken webbläsare du använder. Men tanke på hur smidigt det är att söka från adressfältet är det med andra ord klokt att välja en standardsökmotor som du trivs med.

I våra exempel visar vi hur du gör för att byta till Duckduckgo, men du väljer förstå själv om du föredrar Google, Bing – eller någon annan tjänst.

Ny sökmotor i mobilen

Det är givetvis inte bara i datorn som du kan byta standardsökmotor. Webbläsaren i mobilen fungerar på samma sätt, och det är enkelt att byta även här.

Upplägget varierar utifrån vilken webbläsare du har, men som regel surfar du till den sökmotor du vill använda, trycker på menyknappen till höger och väljer Inställningar. Leta upp menyvalet Sökmotor och peka så får du se en lista där ”din” sökmotor finns med. Tryck för att välja den som standardsökmotor.

Så här gör du i de olika webbläsarna:

Google Chrome

Surfa till den sökmotor du vill använda – i vårt fall www.duckduckgo.com. Klicka på menyknappen till höger, välj Inställningar och bläddra dig ned till rubriken Sökmotor. Välj Hantera sökmotorer och bläddra dig nedåt.

Chrome

Under Andra sökmotorer visas nu Duckduckgo. Klicka på menyknappen till höger och välj Ange som standard. Gå tillbaka med pilen så ser du den under Sökmotorn som används i adressfältet. För att växla klickar du på pilen till höger.


Microsoft Edge

Surfa till den sökmotor du vill använda och klicka på menyknappen uppe till höger. Välj Inställningar, Avancerat. Bläddra ned till rubriken Sökning i adressfältet och klicka på Byt sökleverantör.

Edge

I menyn till höger ser du nu den sökmotor du har valt. Klicka på den och välj Ange som standard. Som du ser kan du även markera en sökmotor och välja Ta bort – och du kan närsomhelst ändra standardsökmotor. Stäng menyn med pilen.


Firefox

Klicka på menyknappen till höger och välj Inställningar, Sök. Under rubriken Standard sökmotor klickar du på pilen och gör ditt val. Är du nöjd är det bara att stänga fliken.

Firefox

Hittar du inte den sökmotor du vill ha kan du bläddra dig nedåt och välja Hitta fler sök. Nu öppnas en ny sida med tusentals alternativ. Klicka på den du vill använda och välj Lägg till i Firefox så kan du börja använda den.