Att googla har blivit så vedertaget att ordet sedan några år finns med i Svenska Akademiens ordlista. Förklaringen är förstås att Googles sökmotor totalt dominerar marknaden, och att det är försvinnande få som använder något annat.

Men det finns ett stort problem med Googles tjänster. Företaget övervakar allt vi gör för att kunna skräddarsy annonser, vilket många uppfattar som integritetskränkande.

Intresset växer därför för att hitta alternativa sökmotorer, exempelvis Duckduckgo. Det är en söktjänst som inte samlar ihop någon personlig information och som inte ger dig personligt anpassade annonser.

Du kan förstås när som helst surfa till den sökmotor du vill använda, men du kan också göra den till din standardsökmotor.

Direkt från adressfönstret

Standardsökmotorn är den tjänst som är integrerad med själva webbläsaren och som låter dig söka direkt från adressfältet. Du skriver med andra ord in sökorden på den plats där du annars fyller i webbadressen.

När du sedan trycker på Enter görs din sökning direkt i standardsökmotorn. Om du kör Google Chrome används Googles sökmotor som standard medan Microsoft Edge kör den egna tjänsten Bing.

Att byta standardsökmotor är dock väldigt enkelt, oavsett vilken webbläsare du använder. Men tanke på hur smidigt det är att söka från adressfältet är det med andra ord klokt att välja en standardsökmotor som du trivs med.

Valfri sajt

Du som kör Google Chrome eller Microsoft Edge är inte ens bunden till den handfull etablerade sökmotorer som finns. Du kan göra sökningar från adressfältet med vilken sajt som helst, i alla fall så länge den har någon sökfunktion.

Vill du leta efter artiklar på nätuppslagsverket Wikipedia? Brukar du söka efter ord i ordlistan på Svenska.se? Söker du ett gammalt tips från PC för Alla? Allt går att göra direkt från adressfältet. Och vill du inte lägga in den nya tjänsten som en standardsökmotor går det att behålla exempelvis Google – men ändå göra snabba sökningar i Wikipedia direkt från adressfältet.

Ny sökmotor i mobilen

Det är givetvis inte bara i datorn som du kan byta standardsökmotor. Webbläsaren i mobilen fungerar på samma sätt, och det är enkelt att byta även här.

Upplägget varierar utifrån vilken webbläsare du har, men som regel surfar du till den sökmotor du vill använda, trycker på menyknappen till höger och väljer Inställningar. Leta upp menyvalet Sökmotor och peka så får du se en lista där ”din” sökmotor finns med. Tryck för att välja den som standardsökmotor. Du har dock inte samma valmöjligheter som i webbläsaren.


Sökmotor

1. Öppna i Chrome...

Inställningarna för sökmotorer fungerar på samma sätt i Microsoft Edge och Google Chrome, men de ligger på olika ställen. I Chrome klickar du på de tre punkterna uppe till höger. Välj Inställningar och tryck på Sökmotor i vänstermenyn.


Sökmotor

2. ... och Edge

I Microsoft Edge trycker du på de tre punkterna uppe till höger. Välj Inställningar och tryck på Sekretess, sökning och tjänster i vänstermenyn. Gå till Adressfält och sökning och klicka på högerpilen. (Från och med nu ser det lika ut i Edge och Chrome.)


Sökmotor

3. Byt direkt

Du kan byta standardsökmotor genom att klicka på pilen till höger om Sökmotorn som används i adressfältet. Här finns exempelvis Google, Microsofts Bing eller den integritetsfokuserade konkurrenten DuckDuckGo. Bytet sker direkt när du klickar.


Sökmotor

4. Välj en annan

Om du inte vill ha de föreslagna alternativen kan du trycka på Hantera sökmotorer. Nu visas en lista med fler val (utifrån vad du har sökt efter tidigare). Klicka på de tre punkterna till höger och välj Ange som standard för att byta till den.


Sökmotor

5. Lägg till en ny...

Du kan även byta till nästan vilken tjänst som helst – i vårt exempel Wikipedia. Surfa till sajten, alltså www.wikipedia.org, och gör en sökning med valfritt sökord (exempelvis Test). Markera och kopiera hela den webbadress som visas när sökningen är klar.Sökmotor

6. ... och spara

Gå tillbaka till fönstret i steg 4 och välj Lägg till. Skriv in ett namn under Sökmotor och välj ett Sökord (se nedan). Klistra in webbadressen från steg 5, men byt ut sökordet (i vårt exempel Test) mot ett procenttecken och ett s, alltså %s. Avsluta med Lägg till.Sökmotor

7. Använd Sökord

Funktionen Sökord låter dig tillfälligt söka med något annat än din standardsökmotor. För att använda funktionen skriver du bara det här sökordet i adressfältet och trycker på Tab-tangenten. Du ser nu hur adressfältet förändras, och du kan skriva in det du söker efter. Tryck på Retur så startar en sökning i önskad tjänst på direkten.
Du kan ändra sökord i efterhand genom att leta upp den sökmotor du vill använda och klicka på de tre punkterna till höger.