Med ett namn som Space Monitor blev vi omedelbart nyfikna på Samsungs nya datorskärm. Vad är det som är så spejsigt med den? Inget alls, visade det sig, men det är fortfarande en annorlunda och intressant skärm. Det har inget med rymden att göra, utan det handlar om att minimera utrymmet skärmen upptar. ”Space saving” med andra ord.

Skärmen är en stramt fyrkantigt designad enhet, med räta vinklar runtom en 32-tumspanel, en knapp centimeter skärmmarginal runtom är och två och en halv centimeter tjock. Baksidan är en plan yta i räfflad svart plast, så den är lika tjock hela vägen. Mitt baktill sitter en dess två skärmingångar; en hdmi och en mini displayport, i en infälld kvadrat. Där sitter även strömkontakten. Ingenting sticker ut i onödan.

Arm istället för fot

Det som gör skärmen extra speciell är dess medföljande fot. Eller snarare arm. Det är en platt metallbit med en stabil led i nedre kanten, som skruvas fast i skärmen och sedan monteras i baksidan på ett skrivbord istället för att ställas på bordet. Armen kan ställas helt vertikalt eller fällas fram efter eget tycke och smak, så långt att skärmen vilar på skrivbordet.

Samsung Space Monitor S32R750U
Samsung Space Monitor är inte din vanliga skrivbordsskärm. Den skruvas fast i bakkant och kan sedan fällas fram.  

Armen passar perfekt i en skåra i själva skärmen, och helt uppfälld går det därmed att trycka den platt mot en vägg om du skulle vilja det. Då är skärmen maximalt ur vägen, och tar bara upp någon kvadratdecimeter bordsyta om du inte använder den.

Det medföljer en specialkabel som kombinerar hdmi och strömsladd – den kan döljas i en skåra i stativet – och delar sig sedan för att gå till ac-adaptern och till en dator. Det gör att till och med kabeldragningen blir extra prydlig och utrymmesminimerande.

Saknar en dimension

Stativet har dock en påtaglig nackdel. Det passar bara bra i helt rätt situationer. Har du ett för djupt skrivbord kommer inte skärmen tillräckligt långt fram när du fäller ned den, och du får välja mellan att ha den lågt och längre fram eller högt och längre bort. Skärmen går inte heller att vrida i sidled över huvud taget, så du måste montera den precis rakt framför dig.

Vi försökte instinktivt justera vinkeln sidled, men möttes då av ett oroande knakande i plasten. Det känns som en klar miss att inte ha någon flexibilitet i den riktningen. Två Space Monitor sida vid sida riktade mot användaren blir till exempel en omöjlighet. Tyvärr är det inte heller vesa-standard på fästet för armen, så det går inte att byta ut den mot en egen tredjepartslösning.

Samsung Space Monitor S32R750U reflexer
Skärmpanelen i sig har mycket bra betraktingsvinklar, men från alltför snäv vinkel blir reflexer i den matta ytan påtagliga.

Skärmen i sig är en va-panel med 4k uhd-upplösning, wled-bakbelysning, 60 Hz bildfrekvens och 10 bitars färgdjup. Den har lite för dämpad ljusstyrka för effektiv hdr-hantering och hanterar inte heller något specifikt hdr-format. För övrigt är det dock en riktigt skarp skärm, både i punkttäthet och kontrast.

Mycket färg, men utan precision

Färgomfånget är relativt stort för en kontorsskärm och kan räcka för professionellt jobb – den täcker 100% av srgb-färgskalan och ligger inte så värst långt ifrån den mer krävande dci-p3-standarden. Det beror lite på vilken typ av kreatör du är. Det som dock fallerar är färgkorrektheten inom dessa färgskalor, som ser ut att kunna sticka iväg lite, det så kallade Delta E-värdet.

Upplevelsen för den som inte kräver superkorrekta färger är däremot riktigt bra. Det är som sagt skarp kontrast, och en fin svärta i mörka partier. En del detaljer kan komma bort där, men går att få fram med finjustering av parametrarna.

Samsung Space Monitor S32R750U arm
Skärmen sitter stadigt i armen, men den är inte så flexibel som vi hoppades.

Skärmen har tre färdiginställda profiler som är lätta att växla mellan – Standard, Dynamisk och Cinema. Just Cinema är lite märklig, då den ökar färgintensitet och kontrast, när de flesta skärmar och tv med ett bio-läge gör raka motsatsen.

Lättnavigerade menyer

Sedan går det att trixa en hel del med parametrarna för bilden manuellt. Menyn för det är inte direkt snygg, men går att få på svenska och är lättnavigerad tack vare en fyrvägs styrknapp på baksidan av skärmen. Här kan du förutom bildåtergivning också ställa in sådant som delad skärm för två bildkällor, bild-i-bild, och saker som avstängningstimer och blåljusfilter.

Skärmen har ganska korta svarstider, så den kan fungera för den som vill spela spel. Men då skulle vi hellre rekommendera 27-tummaren i samma utförande. Den har istället 1440p-upplösning, men hela 144 Hz bildfrekvens och dessutom snäppet högre kontrast. Den kostar också ungefär 1 000 kronor mindre.

Samsung Space Monitor S32R750U kabel
Praktisk kabel kombinerar hdmi och strömtillförsel i en sladd.

Omdöme
För den som verkligen inte vill ha en skärm som konstant tar upp plats på skrivbordet kan Space Monitor vara ett smart val. Du får en högkvalitativ skärm i 4k som passar utmärkt för kontorsjobb och mediavisning, om än inte för krävande mediaskapande.

Vi är dock inte så förtjusta i lösningen, som bara blir praktisk med helt rätt skrivbord och om du har möjlighet att montera den precis optimalt, vilket ju inte alltid är möjligt. Med möjlighet till vridning i sidled hade den varit klart bättre.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Space Monitor S32R750U
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Samsung
Storlek: 31,5 tum, 16:9 bildförhållande
Upplösning: 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta
Ljusstyrka: Ca 250 cd/m2
Kontrast: 2500:1
Färgdjup: 10 bitar
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: Hdmi 2.0, mini displayport 1.2
Övrigt: Bordsmonterat stativ
Energiklass: B
Storlek (uppfälld): 71,5 x 11,5 x 75,2 cm
Vikt inkl stativ: 7 kg
Rek. Pris: 5 500 kr

plus

Utmärkt bild för kontorsjobb
Annorlunda och utrymmessparande design
Lättnavigerad meny

minus

Ej vridbar i sidled
Få bildingångar
Ojämn färgkorrekthet

Betyg 3 av 5

Samsung S32R750U Pris vid test: 5228 kr.

Bästa pris just nu: 4513 kr