De flesta datorer som säljs i dag ansluter interna tillbehör som grafikkort, nvme-baserad lagring, nätverkskort och liknande med pci-express 3.0, en standard som lanserades 2010.

AMD har precis börjat rulla ut processorer och moderkort med stöd för efterföljaren pci-express 4.0, men redan tidigare i år hade PCI-SIG, organisationen som utvecklar standarden, godkänt de slutgiltiga specifikationerna på version 5.0.

Trots att version 4 knappt har börjat säljas har organisationen nu visat upp specifikationerna på pci-express 6.0. Standarden ska ratificeras 2021 är det tänkt, och produkter kan enligt PCI-SIG komma redan 2022.

Pci-express 6.0 har 64 gigahertz klockfrekvens och med 16 kanaler blir det 256 gigabyte per sekund överföringshastighet – åtta gånger mer än dagens pci-express 3.0. Den åstadkommer de höga hastigheterna delvis genom att koda data i fyra distinkta steg istället för två. Det kallas pam4 (pulsamplitudmodulering i fyra nivåer) och används i dag i bland annat supersnabbt 400 gigabit ethernet i datacenter.