Pengarna tillbaka inom 30 dagar om du inte är nöjd. Det är ett av säljargumenten bakom Telias nya tjänst Smart Wifi Plus, som siktar på att ge operatörens bredbandskunder ett alternativ till de mesh-paket som säljs ute i butikerna. Produktsegmentet har växt på senare tid, när fler hemanvändare vill lösa de problem som kan uppstå med täckningen när allt fler prylar kopplas upp.

Smart Wifi Plus
I Telias Smart Wifi Plus-paket ingår en router och två extenders.

Tjänstemodellen är prenumerationsbaserad och innebär att du hyr hårdvaran från Telia för 89 kronor i månaden. I paketet ingår en router och två extenders, och kunden kan lägga till fler för 29 kronor/månad. Telia lovar att byta ut enheterna mot nyare alternativ allt eftersom sådana görs tillgängliga. Enheterna är framtagna i samarbete med Airties, och funktionaliteten kontrolleras via en dedikerad app.

Stort test: Bästa meshrouter – för under 3 000 kronor

Vahdat Zehtab är konsumentchef på Telia. Enligt honom har Smart Wifi Plus tagits fram efter kunddialog där operatören identifierat ett stort behov av enkel, effektiv nättäckning i hushållen.

– Vi har sett tydliga önskemål kring den här typen av tjänst. För oss handlar det om enkelhet – att lösningen är attraktiv för en stor målgrupp. Alla har inte den tid, lust eller kunskap som krävs för att bygga ihop ett effektivt mesh-nätverk från grunden och välja rätt prylar. Helst ska det bara fungera, och det är exakt vad vi fokuserar på med Smart Wifi Plus.

Har vi alltså nått den punkt där privatpersoner är beredda att prenumerera på internettäckning?

– Det tror vi absolut. Vi har identifierat såväl ett stort behov som betalningsvilja. Bra hemma-wifi blir bara viktigare i takt med att fler prylar kräver uppkoppling för att fungera. Med en enda router, lite tjocka väggar och en större boyta kan det bli svårt att åstadkomma det.

Plus: Vi testar 4 snabba routrar – alla med inbyggt virusskydd

Vahdat Zehtab trycker hellre på vikten av enkelhet och generösa kundvillkor än att gå in på tekniska specifikationer. Smart Wifi Plus har ingen bindningstid, och den som inte är nöjd med resultatet efter en månad är alltså garanterad pengarna tillbaka.

– Vi jämför oss inte med hårdvarutillverkare som saluför mesh-paket. Smart Wifi Plus är en tjänst där vi tar helhetsansvar för att kundernas internetuppkoppling ska fungera tillfredsställande i hela hemmet. Som operatör står vi för trygghet och kontinuerlig support – samtidigt som vi sticker ut hakan med täckningsgarantin.