För ett par år sedan lade brittiska politiker fram ett förslag om att blockera porrsajter på nätet om de inte tar ordentligt tag i att verifiera besökarnas ålder och stoppar minderåriga. Förslaget blev lag men sedan förra året har införandet skjutits upp flera gånger.

Nu rapporterar Sky News att det nya systemet, som skulle ha införts i full skala 15 juli, har skjutits upp för tredje gången. Och den här gången kan det bli på obestämd tid.

De nya reglerna har mött kraftig kritik på flera grunder. Dels är många oroade över att det kommer gå att spåra användare oavsett hur mycket staten säger att verifikationssystemet har gjorts anonymt, dels handlar det om att blockerandet av sajter är så lätt att kringgå att det inte fungerar. Lagstiftarna har sagt att målet är att skydda yngre barn från att ”snubbla över” porr.

Den tekniska lösningen på åldersverifikationen är upp till varje webbplats att välja, och flera plattformar har tagits fram sedan reglerna fastställdes. Den mest välkända av dessa är enligt Wired Age ID. Det ägs av företaget Mindgeek med huvudkontor i Montreal, som också äger Pornhub, Youporn och flera andra populära porrsajter.