Tänk dig att du sitter på en restaurang i Barcelona och får in en meny som bara är på katalanska. Eller tänk dig att du måste fråga efter vägen till närmast tågstation under en resa i Kina.

Ja, alla som reser har insett vilka problem bristande språkkunskaper kan skapa. Lyckligtvis finns det översättningsappar för mobilen som kan hjälpa dig. Den mest kända heter Google Translate, men det finns även utmanare. Du som ogillar Google kan exempelvis välja Microsoft Translator.

Appen har blivit betydligt bättre de senaste åren, och den har flera funktioner som saknas i Google. En av de bästa är en omfattande parlör (phrasebook). Precis som gamla tiders reseparlörer samlar den viktiga ord och fraserna för resenären – på valfritt språk.

Kamera och mikrofon

I sina grundfunktioner är Googles och Microsofts appar väldigt lika. Du kan inte bara skriva på mobilens tangentbord – det går även att använda kameran för att skanna text. Appen omvandlar bilden till bokstäver som automatiskt översätts till önskat språk. Det går också att använda mobilens mikrofon för att läsa in meningar. Resultatet visas som text, men kan också spelas upp i högtalaren.

Microsoft Translator har även ett snyggt konversationsläge som ”kopplar ihop” två telefoner. Du kan alltså skriva svensk text i din mobil – och låta mottagaren se den på sitt språk i sin telefon.

För språk som svenska och katalanska fungerar det här bara som skriven text, men för större språk som engelska, spanska och franska går det även att röstkonversera.

Det är dock viktigt att komma att översättningskvaliteten sällan blir briljant när den görs automatiskt – men den blir som regel fullt begriplig.


Så funkar Microsoft Translator

Microsoft Translator

1. Inställningar

Gör olika sorters inställningar.

2. Tala

Läs in ett ord med rösten så får du det översatt.

3. Skriv

Skriv in det ord du vill ha översatt.

4. Kamera

Fotografera en meny eller något annat du vill ha översatt.

5. Konversera

Starta konversationsläget (se fråga 5 på nästa sida).

6. Historik

Visa tidigare översättningar du har gjort.

7. Parlör

Starta programmets inbyggda parlör

8. Översättning

Skriv in en mening högst upp så visas den nedan.

9. Favorit

Spara en viktig fras bland favoriterna i din parlör.

10. Använd

Dela översättningen, visa den i fullskärmsformat eller läs upp den i högtalaren.

11. Välj språk

Du väljer själv mellan vilka språk du ska översätta.