Testad produkt: Asus ROG Zephyrus S
Pris: 29 490 kronor hos Proshop.

De första datorerna med Intels nionde generation Core-processorer börjar så sakta dyka upp på marknaden. Som vanligt är det bärbara speldatorerna som leder vägen och är först ut med det senaste. Vi testade nyligen en prisvärd Acer Nitro 5 med ny Core i5.

Nu är det dags för en mer maxad modell, Asus ROG Zephyrus S, eller GX502GW dess modellnamn egentligen heter. Den har bestyckats inte bara med nionde generationens Intel Core i7 med sex kärnor, utan också en hel del annat intressant, som extra mycket minne och RTX-grafik. Men så är det ju också en riktigt påkostad maskin, med rekommenderat pris precis under 30 000 kronor.

Det är mycket pengar bara för att kunna spela spel, men faktum är att detta också är en utmärkt laptop för prestandakrävande jobb, och inte överdrivet stor och klumpig. Faktum är att den är imponerande kompakt med tanke på vad som sitter i den och de kylbehov som både processor och grafikkort har.

Asus ROG Zephyrus S framifrån
Designen är ovanligt stram. Det är mest rgb-belysningen som känns typiskt som en speldator.

Kompakt design, färgsäker skärm
Chassit helt i mattsvart metall är slimmat, under två centimeter tjockt och under två kilo tungt. Som de flesta ROG-datorer har den vassa rätvinkliga kanter som kan göra den lite jobbig att bära runt på längre stund. I skärmlocket sitter en stor ROG-logotyp som glöder röd när du startar datorn. Annars är själva datorn relativt diskret utformad för att vara en speldator.

Öppnar du skärmlocket möts du av en 15,6 tums 1080p-skärm med ips-panel och en hel del intressanta egenskaper. Den har framförallt hög bildfrekvens på 144 Hz, och 3 millisekunders svarstid, samt stöd för Nvidia G-sync.

Det gör den till en av de bättre laptopskärmarna just nu för spel. Men även på andra punkter överraskar den. Den har väldigt jämn ljusfördelning över skärmytan, minimalt med variationer utmed kanterna och extra korrekt färgåtergivning, så pass att den är Pantone-certifierad. Det gör att även en och annan grafisk designer kan bli lockad att slå till.

Tappar lite i kontrast

Det som däremot inte är lika snyggt är att den har rätt så blek svärta, så du kan vilja hålla ljusstyrkan dämpad för att motverka det. Skärmen är varken bra eller dålig när det gäller ljusstyrka, men dess matta yta kan gör att för mycket dagsljus blir en utmaning. Störande reflexer slipper du dock. Och färgomfånget är ingenting för till exempel en fotograf, bara strax under srgb-färgskalan.

Asus ROG Zephyrus S tangentbord
Flera lägen av bakbelysning kan kontrolleras och växlas mellan med snabbkommando.

I rätt belysning blir det dock en övertygande upplevelse för film och spel, mycket tack vare kraftfulla högtalare med rejält tryck i både bas och mellanregister och fin dynamik överlag. En del detaljer i diskanten verkar dock falla bort, så de är inte optimala för musikuppspelning. I medföljande appen Sonic Studio 3 kan du växla mellan en handfull ljudprofiler, finjustera equalizer och även ställa in ljudprofiler för olika program, ett för Spotify och ett för dina spel, till exempel.

Tangentbord och musplatta håller god klass, även om responsen i knapparna är lite märkligt sviktande. Det märks att den har kvalitets-brytare, men det är lite väl mycket motstånd i dem när vi trycker. Det kan vara en smaksak och passa bättre för spel än allmänt skrivande. Tangentbordet har full rgb-bakbelysning, och kan programmerad med olika profiler och mängder av effekter, eller snabbjusteras från tangentbordet.

Snabba usb-portar

På sidorna hittar du en ordentlig uppsättning anslutningar, framförallt två usb-portar, en typ a och en typ c, som har den snabbaste hastigheten på 10 gigabit. Typ c-anslutningar har också displayportstöd, men inte full Thunderbolt 3-funktion.

Främsta anledningen till att ha Thunderbolt 3 är ju dock för externt grafikkort, och det lär du inte behöva här, med tung grafik under huven. För övrigt får du även hdmi-anslutning och fast nätverksport.

En udda detalj är att datorn inte har någon webbkamera över huvud taget. Det är något Asus helt enkelt valt bort, uppenbarligen för att kunna montera skärmen så högt som möjligt. Det är lite märkligt att det inte ens då istället sitter en enkel sådan i nederkant, då det knappast kan lägga många promille på tillverkningskostnaden. Men Asus har tydligen gjort bedömningen att den inte behövs och att den seriös användare av webbkamera hellre skaffar en bättre som kan monteras på vid behov.

Asus ROG Zephyrus S undersida
Uppfälld öppnar datorn upp sig och lyfts några millimeter baktill. Det är bra både för kylningen och ergonomin. Och ser lite coolt ut.

Ny processor ger litet lyft
De viktigaste sakerna med datorn sitter dock på insidan. Framförallt då nya Intel Core i7-9750H. Den Core i5 som sitter i Acers Nitro 5 visade inte på några signifikanta prestandaökningar jämfört med föregående generation, men här får du ett kännbart lyft i ren datorkraft på runt tio procent jämfört med en Core i7-8750H.

Det är inget enormt men i alla fall en orsak att försäkra dig om att den nya dator du tittar på har rätt processorgeneration om du köper nytt i år. Processorn har även en del andra nyheter som inbyggt stöd för wifi 6. Det kräver dock att datortillverkaren utnyttjar det med en wifi-enhet av rätt sort i datorn, men här är det vanlig wifi 5 som gäller.

En sak som verkligen livar upp GX502GW är att den är fullmatad med 32 GB snabbt ddr4-ram, vilket gör att vi aldrig lyckas maxa ut minnesanvändningen och på det sättet orsaka lagg. Även lagringen, en 512 GB ssd, är hyfsat snabb, men inte på något sätt unikt rapp.

Mer tyngd i grafikkortet

Datorn har ett Geforce RTX 2070-grafikkort, men inte ett med Nvidias extra kompakta MaxQ-design, utan en egen design som Asus tagit fram själva. Den ska göra den extra effektiv, och leverera prestanda mer som ett kort för skrivbordsdatorn, eller som ett RTX 2080 med Max-Q.

En unik kylningsdetalj i datorn är att bakdelen på datorn expanderar när du fäller upp skärmen. Bakdelen lyfts upp några millimeter och öppnar en glipa rakt in i underredet. Där får du en extra stor och effektiv väg för luftflödet. Och det är bra det, för när datorn behöver det så tar den i rejält med kylningen, och fläktbruset kan bli rätt så överväldigande ibland.

Armory Crate
Armory Crate, ett mångsidigt kontrollprogram med mngas små finesser som kan vara behändiga.

Datorn har en smart kontrollapp kallad Armory Crate som kan nås direkt från en extraknapp i tangentbordet som sitter intill andra separata ljudkontrollknappar. Den samlar ett gäng funktioner som prestanda- och fläktkontroll, rgb-belysningen i tangentbordet, en del kontroll av funktionsknappar med mera. Här kan du välja mellan maxad kylning (och prestanda), manuell kontroll, ett balanserat standardläge eller minimal fläktbrus, eller att låta Windows ta hand om det.

Ett par av de mer kraftfulla profilerna går inte att välja med strömadaptern ur. Då får du nöja dig med standard eller tyst läge och kommer inte så de sista procenten prestanda. Men även då drar den brutalt med ström. Batteriet töms efter ca 40 minuters krävande spelande, och inte heller vid sparsam användning räcker batteriet mer än som bäst sju timmar. Det är rätt så normalt för denna typ av dator, faktiskt bättre än många vid sparsam körning, men inte desto mindre irriterande.

Omdöme

GX502GW är en dyr dator men en som ger dig mycket för den slant du inverterar och som faktiskt möter kraven för annat än bara spel. Den visar dock att nionde generationens mobile Core i7 inte är en så pass enorm uppgradering att det gör det värt att uppgradera om, du redan sitter med en steget äldre dator. Det är allt annat runtomkring som imponerar mer.

Asus ROG Zephyrus S
Hopfälld är Asus ROG Zephyrus S riktigt kompakt.

Specifikationer

Modellnamn: Asus ROG Zephyrus S GX502GW-ES010T
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-9750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: Nvidia Geforce RTX 2070, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera: Nej
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, usb 3.1 gen 2 typ a, 2st usb 3.0, hdmi, lan, mikrofon in, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 40min (hög belastning), 7h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 32-47 dBa
Storlek: 36 x 25,2 x 1,9 cm
Vikt: 1,99 kg
Pris: 29 490 kronor hos Proshop.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 852 poäng
Geekbench 4, cpu: 23 779 poäng
Geekbench 4, gpu: 247 853 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 17 455 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 17 455 poäng
3dmark Port Royal (Raytracing): 4 543 poäng
Disk, läsning: 684,9 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Maxade prestanda för en tunnare laptop
Färgsäker skärm
Kraftfullt ljud
Smart kontrollprogram
God ergonomi

minus

Blek svärta och kontrast i skärmen
Mycket högljudd kylning
Ingen webbkamera
Priset

Betyg 4 av 5