Behöver du kombinera två bilder till en? Till exempel placera in en figur i en bild eller lägga en logotyp på en bakgrund? Det är en inte helt ovanlig åtgärd och ska du göra det som ett proffs behöver du ett avancerat och kostsamt program som exempelvis Adobe Photoshop.

Men en av utmaningarna med datorer och med Windows är att göra saker och ting så enkelt som möjligt. Det går att göra samma sak i något gratis grafikprogram, men varför krångla till det i onödan?

För att du ska slippa ladda ned något extra program vill vi visa hur du kan göra samma sak i Microsoft Word – ett program som de flesta redan har installerat.

Metoden kan kräva lite förarbete med bilderna, men väljer du rätt bilder från början blir det enklare och det är bara att tuta och köra.

Vi använder Office 365 – det kan se aningen annorlunda ut i tidigare versioner.

Bildbehandling i Word

1. Klistra in

Öppna Word och infoga din första bild. Högerklicka på den, välj Radbryt text och sedan Framför text. Nu är det enkelt att flytta bilden som du vill.


Bildbehandling i Word

2. Bild två

Infoga din andra bild, som bör ha en någorlunda enfärgad bakgrund. Gör samma sak med den och flytta den sedan dit du vill ha den på den första bilden.


Bildbehandling i Word

3. Bakgrund

Byt till fliken Bildverktyg och klicka på Ta bort bakgrund längst till vänster. Klicka på de delar av bakgrunden du vill ta bort. De markeras med lila färg.


Bildbehandling i Word

4. Behåll

Klicka på Behåll ändringar när du är nöjd. Flytta runt bild två tills den är där du vill ha den. Resultatet i vårt fall blir en vacker blodmåne över bergen.