Facebook är ett bra ställe att hålla kontakten med familj och vänner, särskilt på distans. Tyvärr är din vänlista säkert fylld med personer du inte kan ta bort utan samvetskval, men ändå föredrar att inte se så mycket av.

Facebook var ju annorlunda när det var nytt. Mormor och farbror Bertil visste inte om det och de enda vänner du hade var människor du kallade vänner i verkliga livet. Men tiderna förändras och både mormor, farbror Bertil och din trista arbetskamrat finns på Facebook. Dessutom förväntar de sig att vara vänner med dig.

Du kanske inte har någon större lust att se deras inlägg, men kan inte med gott samvete ta bort dem som vänner – du träffar dem säkert ibland. En utväg är att bara sluta följa dem. Det märker de inte.

Facebook

1. Sluta

Välj ett inlägg från den aktuella personen. Klicka på de tre prickarna uppe till höger. Klicka på Sluta följa… Nu slipper du se fler inlägg och din vän märker ingenting.


Facebook

2. Pausa

Kanske du tycker att detta är lite för drastiskt och bara vill slippa alla din väns kommentarer under till exempel ett stort sportevenemang. Välj Pausa … i 30 dagar i stället.


Facebook

3. Ta bort

Om du verkligen vill ta bort personen som vän, klicka på namnet i inlägget och sedan på Vänner. Välj Ta bort som vän. Vederbörande får inget besked om åtgärden.


Facebook

4. Blockera

Om du inte vill visa dina egna inlägg för någon kan du blockera. Klicka på nedpilen uppe till höger, välj Inställningar och sedan Blockering. Skriv användarnamnet och klicka på Blockera.