Om du tar fram kartongen med äldre pappersfotografier, till exempel gamla släktbilder, kan du ofta hitta handskriven information på baksidan om vilka som är med och var bilden är tagen.

Nu när det är digitala bilder som gäller finns det risk att sådan information går förlorad och att de som tittar på bilderna om femtio år inte vet vad de föreställer. Men det finns möjlighet att ”skriva på baksidan” även när det gäller digitalbilder.

Vi har i en tidigare artikel visat hur din telefon sparar gps:ens positionsdata i bilden. Detta kallas exif-data och det finns plats för mycket mer än bara positionen. Normalt sparas till exempel uppgifter om kameran, bilden och fotodatum.

Men du kan själv lägga till mer om du vill. Uppgifterna bäddas in i bilden och följer med om du skickar den vidare. Undantaget är vissa nättjänster, som exempelvis Facebook, som tar bort denna information när du laddar upp ett foto för att bevara din integritet.

Använder du till exempel Google Foton på nätet kan du redigera exif-informationen i dina bilder och det finns också många program som kan göra det. Men faktum är att du inte behöver något annat än Windows för att infoga information till eftervärlden i dina bilder. Du kan givetvis göra samma sak med bilder som du skannat från papper eller dia.

Informationen visas om du tittar på bilder med till exempel Windows Photo Gallery eller Windows Foton.

Text i bildfiler

1. Bilder

Kopiera dina bilder till datorn om du har dem någon annanstans. Öppna mappen och högerklicka på den bild du vill redigera.


Text i bildfiler

2. Egenskaper

Välj Egenskaper och byt sedan till fliken Information. Nu hittar du alla bildens metadata, till exempel position.


Text i bildfiler

3. Redigera

En del av informationen kan ändras. Det gäller Beskrivning, Ursprung, Kamera och Avancerat foto.


Text i bildfiler

4. Spara

Klicka på önskad rad och skriv in den information du vill spara i bilden. Klicka på OK eller Verkställ när du är klar.