Visst har du varit med om det – du är redo att lämna huset och inser att du har glömt att ladda din telefon. Batterinivån är farligt låg, men du har 15 minuter att spendera, så du sätter i den i laddaren för att ge batteriet lite påfyllning. Och det blir kanske ynkliga två procent…

Problemet gäller främst äldre telefoner utan modern snabbladdning, men det finns några små knep du kan ta till för att åtminstone få in lite mer laddning under den korta tid du har till förfogande.

1. Använd en rejäl laddare. Att ladda till exempel från datorns vanliga usb-uttag är värdelöst om du har bråttom – de lämnar inte många watt.
2. Stäng av telefonen. Då laddar den betydligt fortare.
3. Om du inte vill stänga av, sätt den i flygplansläge. Du blir utan kontakt ett tag, men det kanske det kan vara värt.

Ladda mobilen snabbare

4. Du kanske väntar ett viktigt samtal och därför inte kan använda något av de två föregående tipsen. Sätt då telefonen i energisparläge.
5. Stäng av funktioner du inte behöver, som bluetooth, gps och nfc.
6. Rör inte telefonen. Skärmen är den största energislukaren, låt den vara mörk.
7. Håll telefonen sval – värme är inte bra för batterier. Du ska förstås inte ladda i kylen eller frysen, men välj ett svalt rum och undvik solljus.

Du kanske inte vinner så mycket på dessa åtgärder, men de hjälper. Den allra bästa lösningen på nödladdningsproblemet är dock att skaffa en powerbank.