FRÅGA. Mina videor från min mobiltelefon Sony Xperia blir i liggande format när jag för över dem till datorn. Hur fixar jag till det så man kan se videon i stående?

Jag börjar få ont i nacken av att vrida ned huvudet för att kunna se filmen! Kan ni hjälpa mig hur jag ska göra. Kan inte läsa mig fram till det någonstans.
Birgitta

SVAR. Videofilmer går (någorlunda) enkelt att fixa. Det smidigaste brukar vara att vända dem redan i mobilen. Googles gratisapp Foto har nämligen en funktion som snabbt roterar felvända filmer.

Om du inte hittar Google Foto kan du installera den utan kostnad från Google Play Butik eller App Store:

Google Foto
Före och efter. Att rotera filmer är lätt fixat i mobilappen Google Foto.

1. Öppna Google Foto och leta upp din felvända video. Om du inte ser den direkt i den kronologiska lista som visas kan du behöva trycka på menyknappen högst upp till vänster och välja Enhetsmappar.
2. Öppna videon och tryck på den film som spelas upp. Nu ser du ett verktygsfält längst ned. Tryck på den andra knappen, alltså den som ser ut som ett inställningsreglage.
3. Längst ned till höger ser du alternativet Rotera. Tryck på den så roteras filmen 90 grader. Ytterligare ett tryck roterar den 180 grader (alltså upp och ned). Ett tredje roterar den 90 grader till och ett fjärde tryck tar den tillbaka till ursprungsläget.
4. Tryck Spara så får du en ny, roterad version av filmen.

Det går förstås att göra samma sak i datorn, men då krävs ett så kallat videredigeringsprogram. Om du är beredd att betala cirka en tusenlapp kan du köpa det utmärkta videoredigeringsprogrammet Premiere Elements. För något enklare, och gratis, redigering finns photopea.com som är ett imponerande bildredigeringsprogram du kör direkt i webbläsaren.

Det finns också onlinetjänster för att rotera video, till exempel kapwing.com. Vi vissa fall krävs att man registrerar sig för att slippa ha företagets logotyp i den roterade videon.