Raspberry Pi är en finurlig liten dator du kan använda till mycket praktiskt. Även mindre tekniskt lagda personer kan ha mycket nytta av den, utan att behöva lära sig så mycket om kommandotolkar, skript och annat.

Läs även: Så använder du Raspberry Pi som Airplay-mottagare för att strömma ljud till en gammal analog stereo.

I den här ska vi titta på hur Raspberry Pi med programmet Pi-Hole kan blockera reklam och skadliga sajter för alla enheter på hela nätverket där hemma. När du är igång kommer familjemedlemmarna slippa installera innehållsblockerare i webbläsare, och störande reklam kan blockeras även i appar och program där det normalt inte går att stoppa det.

För den här guiden utgår vi från att du har en Raspberry Pi (vilken modell som helst) med standardsystemet Raspbian installerat. Pi-Hole är inte resurskrävande och fungerar till och med på Raspberry Pi Zero. Du kan ansluta den till routern med ethernet eller wifi, men eftersom kabelanslutning tenderar att vara mer stabil och reklamblockeringen ska vara på dygnet runt rekommenderar vi ethernet.

Läs även: Tips: Häftiga saker du kan bygga med en Raspberry Pi

Du kan sköta installationen antingen med datorn ansluten till skärm, mus och tangentbord, fjärrinloggad med ssh eller via vnc (skärmdelning) om du har aktiverat det.

Installera Pi-Hole

Installera Pi-Hole

Att installera Pi-Hole är extremt enkelt. Öppna Terminal och skriv in följande kommando följt av retur:

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Det här laddar ner och kör installationsskriptet för Pi-Hole. Efter en stund öppnas ett enkelt ”grafiskt” gränssnitt där du får göra en del inställningar. Använd mellanslag för att ändra ett markerat val, tabb för att flytta fokus till ok-knappen och retur för att gå vidare. Först ska du välja mellan ethernet och wifi.

Blocklistor

Nästa steg är att välja vilka blocklistor du vill använda. Pi-Hole har sju förinställda som automatiskt är ikryssade, men om du vill ta bort någon kan du göra det. De olika listorna har olika mål – några tar bort störande reklam medan andra stoppar skadlig spårning och en lista är enbart till för att stoppa spridningen av skadeprogram. Om du inte vet vad du vill ha rekommenderar vi att du lämnar allt ikryssat.

Om du inte har ställt in en fast ip-adress får du göra det sen. Som server är det viktigt att Pi-Hole alltid kan nås på samma adress. Därefter frågar installationsprogrammet om du vill ha webbaserat admingränssnitt (välj On (Recommended) och om webbserver (ja), loggar (börja med ja, du kan stänga av senare) och integritetsskydd.

Integritetsnivå

Pi-Hole har fyra nivåer av loggar, från spara allt (så att du till exempel kan hålla koll på vad barnen har surfat till) till helt anonymiserat. Du kan läsa mer om detta på programmets webbplats. Vi rekommenderar nivå 2 om du inte har något särskilt i åtanke. Då får du en del statistik över användningen men dina familjemedlemmar surfar privat.

Installationsskriptet kör sedan färdigt och avslutar med att visa vilken ip-adress du har, adressen du kan logga in på admingränssnittet på, och vad lösenordet till det är.

Ställ in routern

När Pi-Hole väl är igång måste du se till att enheterna på nätverket använder den som dns-server. Det enklaste sättet att göra det är att ändra dns-inställningen i din router så att den pekar på ip-adressen för din Raspberry Pi.

Exakt hur du gör det varierar från router till router, men det fungerar likadant som om du till exempel skulle byta till Googles eller Cloudflares dns.

Tänk på att enskilda användare fortfarande kan ställa in valfri dns-server för sina enheter och på så sätt kringgå Pi-Hole. Om du upptäcker att någon enhet fortfarande visar all reklam kan det här vara orsaken. Enklast då är att ta bort dns-inställningen för den enheten.

Admingränssnittet

Styr Pi-Hole via admingränssnittet

Öppna http://pi.hole/admin i en webbläsare för att komma åt adminkonsolen. Om det inte fungerar kan du skriva in Raspberry Pis ip-adress istället för pi.hole, alltså exempelvis http://192.168.0.100/admin. Välj Login till vänster och fyll i lösenordet du fick i slutet av installationsprocessen.

Du kommer först till Dashboard där du kan se övergripande statistik. I listan till vänster finns olika alternativ. Under Whitelist och Blacklist kan du manuellt lägga till domännamn eller hela adresser som du vill tillåta eller blockera. Under Disable kan du tillfälligt inaktivera tjänsten så att allt släpps igenom.

Under Settings finns alla inställningar. Här kan du välja vilken dns-tjänst du ska använda (till exempel Opendns eller Cloudflare), lägga till eller ta bort blocklistor och diverse annat.

Blockerar inte allt

Pi-Hole är fantastiskt för att enkelt blockera hundratusentals domäner med skadlig kod, störande reklam och spårning, men fungerar inte på allt. Bra innehållsblockerare tar fortfarande bort mer. Å andra sidan fungerar de bara i just den webbläsaren, medan Pi-Hole fungerar i hela systemet även för din smarta tv och annat som inte har någon inbyggd möjlighet att blockera något.

Raspberry Pi 4 Model B 1GB

Bästa pris just nu: 429 kr