2012 släpptes Raspberry Pi, ett av de största framstegen mot en enkel, tillgänglig dator som vem som helst kan äga och lära sig förstå datorer bättre med. Allt du behöver är mus, tangentbord och skärm.

Datorn må ha utvecklats för att demokratisera programmering och ge en större del av världens befolkning tillgång till fullfjädrade datorer – i dag används den minst lika mycket av hobbyister och andra som redan har större och dyrare datorer. Raspberry Pi är helt enkelt en extremt flexibel plattform och så billig att den är perfekt för den som vill experimentera med servrar, automatisering och allt möjligt annat.

Sedan den ursprungliga modellen släpptes har två stora uppdateringar och totalt sju modeller släppts, plus den ännu mindre modellen Zero. Nu är den fjärde generationen här och först ut är Raspberry Pi 4 model B, det vill säga den vanliga modellen med inbyggt ethernet. Den var planerad att släppas först i början av 2020 men tack vare snabbare utveckling av den nya processorn kunde Raspberry Pi Foundation överraska med en tidig lansering i slutet av juni.

Jämförelse
Till vänster nya Raspberry Pi 4, till höger Raspberry Pi 3 B+.

Det mesta är nytt

Till skillnad från förra uppdateringen har faktiskt det mesta förbättrats eller bytts ut i Raspberry Pi 4. Processorn använder för första gången en mindre tillverkningsprocess, 28 nanometer, och kraftfullare Cortex A76-kärnor. Ny grafikkrets ger för första gången stöd för 4k-skärmar och hårdvaruaccelererad hevc-uppspelning.

Andra testare har hunnit före oss och gjort betydligt mer utförliga test av det här påståendet med mätutrustning vi inte har tillgång till. Ett särskilt noggrant test har publicerats på Medium av Gareth Halfacree. I det renodlade cpu-testet Linpack är den 3–4 gånger snabbare än föregångaren. Ett webbläsartest avklarades dubbelt så snabbt, och spel går 50 procent snabbare. Lagring har också blivit snabbare, framför allt tack vare stöd för usb 3.0.

Skärmdump
Raspberry Pi 4 kan äntligen använda 4k-upplösning.

Den nya möjligheten att välja till mer minne (2 eller 4 gigabyte) utökar de potentiella användningsområdena för att till exempel använda Raspberry Pi som server. Men priserna på det visar också hur stor del av grundpriset som är minnet – med 4 gigabyte kostar den över 50 procent mer än grundpriset.

Vårt testexemplar är mellanmodellen med 2 gigabyte och vi har testat att köra en Minecraft-server på den med gott resultat. På de äldre modellerna har du varit tvungen att göra flera begränsningar för att det ska flyta på bra men det behövs inte längre.

Ny layout gör gamla chassin oanvändbara

För första gången har de fysiska kontakterna på kretskortet stuvats om. Ethernet- och usb har bytt plats, och där de äldre modellerna hade en micro-usb för ström och en vanlig hdmi-kontakt har nya modellen usb-c och micro-hdmi. Faktum är att den har två av den senare, och den snabbare processorn gör att den fungerar med 4k-skärmar.

I chassi
Vi fick såga och limma lite för att få Raspberry Pi 4 att passa i ett gammalt chassi.

Men den nya layouten gör också att datorn inte längre passar i de flesta chassin som är anpassade för att passa den gamla exakt. En del lite öppnare chassin fungerar fortfarande. I äkta gör-det-själv-anda sågade och limmade vi lite för att få ett gammalt chassi att funka.

Lite oslipad

Att Raspberry Pi 4 släpptes tidigare än väntat märks när vi testar den. En hel del program har inte uppdaterats med stöd för den nya processorn än, till exempel spelemulatorn Retropie. Datorn har stöd för hårdvaruaccelererad uppspelning av hevc (h265) med upp till 4k60p och hdr, men när vi testar får vi det inte att spela med full hastighet förrän vi installerar en betaversion av operativsystemet Libreelec med en ny version av Kodi. Men där fungerar å andra sidan många andra saker inte.

Många av de alternativa operativsystem du normalt kan installera på Raspberry Pi via Noobs har inte heller uppdaterats och det enda alternativet i skrivande stund är standardsystemet Raspbian. För den som inte behöver grafiskt gränssnitt saknas till exempel Raspbian Lite (även om det fungerar bra att starta vanliga Raspbian direkt till kommandotolken).

Men det här är saker som kommer lösa sig med tiden. Betaversionen av Libreelec visar att Raspberry Pi 4 mycket riktigt kan spela upp 4k-video, och utvecklarna av olika populära program kommer snart ha uppdateringar ute.

Omdöme

Är du sugen på att testa Raspberry Pi är den nya modellen ett självklart val. Den har aldrig varit kraftfullare. Den kan inte ersätta en vanlig pc som arbetsdator, men för experiment, som liten server, mediaspelare och mycket annat än det en mycket kompetent maskin.

Bra valFakta Raspberry Pi 4 Model B

Testad: Juli 2019
Tillverkare: Raspberry Pi Foundation
Processor: Broadcom BCM2711B0 quad-core A72 (ARMv8-A) 64-bit 1.5GHz
Grafik: VideoCore VI® Multimedia Co-Processor
Minne: 1/2/4 GB lpddr4-3200 sdram
Anslutningar: 2st usb 2.0, 2st usb 3.0, gigabit ethernet, 2st micro-hdmi, analogt ljud.
Trådlöst: 2.4GHz / 5GHz 802.11.b/g/n/ac wifi, bluetooth 5.0 (BLE)​​​​​​
Operativsystem: Raspbian OS
Övrigt: ​PoE, gpio-kontakter
Storlek: 57 x 86 x 17 millimeter
Garanti: 1 år
Rekommenderat pris: 35 dollar (1 GB ram), 45 dollar (2 GB ram), 55 dollar (4 GB ram)
Pris: 1 GB ram: 429 kronor hos Prisjakt. 2 GB ram: Från 549 kronor hos Prisjakt. 4 GB ram: Från 679 kronor hos Prisjakt.

plus

Ofattbart mycket dator för pengarna.
Snabbare på allt.
Stöd för 4k, usb 3.0, bluetooth 5.0, gigabit ethernet.

minus

Många program behöver fortfarande uppdateras.

Betyg 5 av 5