Lenovo måste fått slut på bokstavskombinationer, för de har två bärbara datorer just nu med namnet Yoga C630. En av dem har vi redan testat, en 15 tums Chromebook med ovanligt kraftfull Intel Core i5-processor, vilket är ovanligt i en Chrome OS-dator.

Den andra, Yoga C630 som vi testar här, är dess raka motsats. Det är en liten och nätt bärbar dator i ultrabookformat med 13-tumsskärm, slimmad design, fläktlös kylning och en vikt på 1,2 kilo. Och den kör Windows istället för Chrome OS.

Stilren och välbyggd

Den har en del saker gemensamt med sin namne. Den levererar återhållsam kvalitetskänsla med varmt mörkgrå metallytor som fått matt ytbehandling för bekvämt grepp, hög byggkvalitet och stabilt chassi. Det är god kvalitet på musplatta och dess bakbelysta tangentbord, även om det är lite trångt om utrymme för funktionstangenter. Under tangentbordet hittar vi också en fingeravtrycksläsare för säker inloggning.

Lenovo Yoga C630
Lenovo Yoga C630 har en design och konstruktion som inte direkt sticker ut, men som ger ett intryck av kvalitet.

Precis som de flesta Yoga-modeller har den pekskärm och 360-graders gångjärn så att du kan vika datorn ut och in. Det ingår även en pekpenna och vi har inga klagomål på pek- eller penn-kontrollen. Det är ingen professionell ritplatta, men för anteckningar och liknande funktioner fungerar den utmärkt.

Bildskärmen är en 1080p ips-skärm med hyfsad ljusstyrka på upp till 300 cd/m2, vilket räcker i de flesta ljusförhållanden, men i kombination med blank skärmyta kan det lätt bli störande reflexer utomhus. Så länge du inte maxar ut ljusstyrkan så håller den också svärtan i bilden och du får snygg skarp kontrast. Färgkorrektheten ser ut att spreta något, så det är ingen dator för ett medieproffs, men för kontorsarbete och filmtittande övertygar den.

Ljudet övertygar inte

På vardera sida av tangentbordet sitter galler med uppåtriktade högtalare bakom. Det är en av få detaljer med datorn som inte håller lika hög kvalitetsnivå. Ljudet är rätt så platt och med bitvis skränigt mellanregister. Det passar bättre för röståtergivning för en podcast eller videosamtal än för film och musik.

Lenovo Yoga C630 sida
Det är inte direkt gott om externa anslutningar, men sim-kortsläsare, och lte-modemet bakom, är ett plus i kanten.

På sidorna sitter bara tre kontakter: en usb-c på vardera sida, samt ett hörlursuttag. Tyvärr ingår ingen usb-c till usb-a-adapter. Och en av portarna kan ofta vara upptagen eftersom den används för strömadapter. Positivt är dock att den motsatta porten har stöd för extern displayportskärm. På ena sidan hittar vi också en lucka för ett sim-kort, Yoga C630 har inbyggt modem för mobilt bredband.

Det som gör att datorn sticker ut i mängden är annars framför allt dess processor. Det här är en av väldigt få Windows-datorer som är baserad på en Snapdragon-processor med Arm-arkitektur istället för en x86-processor från AMD eller Intel. I Sverige har vi hittills bara sett en, Asus Novago, som kom våren 2018, men som vi aldrig fick tillfälle att testa.

Snapdragon och 4g

Prestanda i en toppmobil är numera på ett ungefär jämförbar med en genomsnittlig lättvikts-laptop, fast med kompaktare kretsar och mer sval och strömsnål drift. Men Windows och de mobila operativsystemen har bägge varit optimerade för en varsin arkitektur. Windows 10 är öppnare på den punkten och går lättare att köra på Arm-processor, men få tillverkare har vågat sig på det.

I Yoga C630 sitter en Snapdragon 850, vilket är en något överklockad version av Snapdragon 845, som satt i flera av förra årets mest kraftfulla mobiler, med samma grafik och grundläggande funktionalitet. En av dessa är bra inbyggt lte-stöd vilket alltså gjort det enkelt att integrera 4g-modem, något som annars är sällsynt på bärbara datorer.

Lenovo Yoga C630 bildskärm
Skärmen är trevligt ljusstark och har gott omfång, men missar lite i färgkorrekthet.

Det är överhuvudtaget mycket kvalitet (förutom ljudet då), god design och smarta funktioner i Yoga C630 med tanke på dess prislapp på strax under 10 000 kronor. Frågan är om prestanda också levererar det som behövs.

Snabbt ibland, segt ibland

Det är svårt att säga exakt hur snabb datorn är, eftersom de flesta mätprogram för Windows är anpassade specifikt för x86-processorer, och även om en del går att köra så blir resultaten missvisande. Vår bästa uppskattning är att den ligger någonstans mellan en strömsnål Core i3 och en Core m3 i prestanda.

Det är med andra ord helt okej för kontorsjobb, enklare program och surf, men kan innebära viss seghet vid tyngre tillämpningar. Och det kan variera mycket mellan olika program, då en del – tyvärr än så länge inte många – är anpassade för Arm-arkitektur, men andra inte. Systemet kör snällt de flesta x86-program, då via emulering som sänker prestanda rejält. Att köra ett program som Photoshop på den är en frustrerande seg upplevelse, då går det bättre med en laptop med en ny Celeron-processor eller en AMD A6.

Men i andra situationer är den övertygande snabb. Videohantering, fönster- och flikhantering i webbläsare (speciellt i Arm-anpassade Edge) och jobb i Office känns rappare än på många på pappret kraftfullare laptops. En sak som Snapdragon bidrar med är ett smart, strömsparande viloläge som håller datauppkoppling aktiv men kan minimera allt annat, och även nästan omedelbart uppvaknande ur viloläge.

Du får 4 GB ram-minne, vilket ibland kan bli lite begränsande, och 128 GB lagring av ufs 2.1-typ. Det är samma sorts lagring som sitter i de flesta flaggskeppsmobiler, och den är ungefär lika snabb som en enklare ssd. Just detta tycker vi är i snålaste laget för en bärbar Windows-dator i denna prisklass.

Lenovo Yoga C630 flippad
Att använda en Windows-laptop som surfplatta är alltid bökigt, men flippbar skärm kan ju som bekant användas till annat, som utrymmessparande fotoramsläge.

Utomordentligt strömsnålt

Den stora poängen med Snapdragon i en laptop är annars dess låga energiförbrukning, även jämfört med en riktigt strömsnål x86-processor. Och på den punkten levererar Yoga C630 verkligen. Vid tung belastning av processor och ljusstyrka i topp kan vi fortfarande jobba i ungefär sex timmar, eller titta på film lika länge eller mer. Spar vi på processor och dämpar skärmen en bit så räcker batteriet i nästan ett helt dygn.

Yoga C630 levereras med Windows 10 i S-läge, det vill säga Microsofts låsta och extra säkra läge som gör att du bara kan köra appar från Windows Store. Det är där du hittar flest Arm-anpassade appar, så vill du bara ha optimerad prestanda är det smart att hålla sig där.

Vill du låsa upp systemet och växla till Windows 10 Home, så du kan ladda hem och köra andra program, så går det att göra kostnadsfritt. Men när du väl gjort det kan du sedan aldrig byta tillbaka. Windows varnar dock för att det kan finnas tredjepartsprogram som inte går att köra alls, som en del antivirus. Windows egna fungerar dock, så du har alltid grundläggande skydd. Men av säkerhetsskäl kan S-läget därför vara att föredra.

Oavsett om du väljer Windows 10 S eller Home får du en trevligt ren installation utan en massa extra onödigt appar eller reklam, förutom det som Windows alltid slänger med. Lenovo har en egen app förinstallerad, Lenovo Vantage, som på andra datorer innehåller diverse extra systemunderhållverktyg, men som här bara är en hänvisning till Lenovos supportsidor.

Lenovo Yoga C630 ihopfälld.
Matta ytor överallt, förutom i själva skärmen.

Omdöme

Yoga C630 gör en del saker väldigt bra. Den är ett snyggt kvalitetsbygge som är bekvämt att jobba på, har utmärkt batteritid och en del trevliga egenskaper tack vare Snapdragon-processorn. Men den gör också att prestanda blir väldigt ojämna, och utbudet av Arm-anpassade appar är än så länge inte särskilt brett. Arm på Windows är en lovande idé men den känns inte helt mogen ännu. Det blir också minuspoäng för begränsat antal portar och undermåliga högtalare.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Yoga C630 81JL000HMX
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Lenovo
Processor: Snapdragon 850, 4st Kryo 385 Gold 2,95 GHz + 4 st Kryo 385 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 4 GB ddr4
Lagring: 128 GB ufs 2.1
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3 typ c med displayport, headset
Trådlöst: 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1.5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home S
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, bakbelyst tangentbord, flippbar skärm med surflatteläge, pekpenna
Batteritid: 6h 10min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 24h (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 30,7 x 21,7 x 1,25 cm
Vikt: 1,2 kg
Pris: 9 990 kr

plus

Snygg, slimmad och fläktlös.
Utmärkt batteritid.
Inbyggt 4g-modem.
Överraskande snabb i vissa lägen.

minus

…men långsam i andra.
Få usb-portar och ingen kortläsare.
Något snålt med minne och lagring.
Mediokert ljud.

Betyg 4 av 5