Många av oss fyller i vår Gmail-adress när vi bokar tåg, flyg, buss eller hotell och när biljetten eller bokningsbekräftelsen kommer händer något märkligt. Resan hamnar även i din kalender – både i datorn och mobilen. Använder du Googles resetjänst Google Travel (Resor) skapas även en reseplan kring din resa.

Det här beror inte på att flygbolaget eller hotellet skulle ha avslöjat för Google att du ska ut och resa. Förklaringen är en funktion som kallas Händelser från Gmail.

Så snart du får en flygbiljett eller en bokningsbekräftelse från ett hotell så gissar Google att det här är en händelse som du vill skriva in i din kalender. Den skannar alltså med automatik igenom mejlet och hämtar information om destination, datum och avresetid. Det här skrivs sedan in i din kalender och andra Google-tjänster.

Om funktionen är praktisk eller obehaglig är förstås något som var och en av oss måste avgöra själva, men den är lyckligtvis lätt att slå av. Så här gör du:

1. Öppna Gmails inställningsmeny (kugghjulet uppe till höger) och välja Visa alla inställningar, Allmänt.

2. Bläddra nedåt och slå på eller av funktionen genom att välja Aktivera smarta funktioner och anpassning i andra produkter från Google.

3. Vill du styra kopplingen till kalendern surfa till Google Kalendar och loggar in med din Gmail-adress (om du inte redan är inloggad).

Händelser från Google

4. Klicka på inställningsknappen, alltså den lilla ikon som du ser högt uppe till höger och som ser ut som ett kugghjul. I den meny som dyker upp väljer du Inställningar.

Händelser från Google

5. Välj Händelser från Gmail i fliken till vänster och ta bort bocken vid Lägg automatiskt till händelser från Gmail i min kalender. Nu kopplar du bort funktionen – och slipper se dina resor i din kalender.