Allt var kanske inte bättre förr, men gamla fotografier är ofta roligare än nya. Problemet är att digitalkameran är en ganska ny uppfinning, och att bilder som är äldre än 15 år som regel bara finns på papper.

Nöjer du dig inte med att titta i fysiska fotoalbum finns det förstås en lösning, och det är att skanna dem. Det här kan du göra med en separat skanner (se nedan), men det enklaste är att använda en smartphone.

Läs även: Så rippar du dvd-, blueray- och vhs-filmer

Bättre än kameran

Alla smarta telefoner har som bekant en inbyggd kamera, och med hjälp av den kan du fotografera av dina gamla bilder. Det här går att göra med telefonens inbyggda kameraapp, men det är inte en helt optimal lösning. Bilderna hamnar lätt på sniskan, och det blir ofta blänk i dem. Ett bättre alternativ är därför att använda en specialapp, till exempel Fotoskanner från Google.

Fotoskanner har flera smarta funktioner som gör det lätt att skanna dina fotografier. För det första undviker du blänk genom att ta flera olika bilder och slå ihop dem till en. Som du ser i vår steg för steg-guide måste du därför flytta telefonen några gånger när du skannar.

För det andra beskär Fotoskanner automatiskt ditt foto så att du slipper bakgrunder och fula kanter. Förutsättningen för att det här ska fungera är att det är tydlig kontrast mellan fotot och bakgrunden – och det kan därför vara bra att lägga en mörk bild på ett vitt papper och vice versa. Lyckas inte beskärningen kan du förstås styra den manuellt.

Resultatet av din inskanning blir en ”vanlig” digitalbild som du kan använda precis på samma sätt som nya bilder. Du kan dela dem på Facebook, lägga ut dem på Instagram, skicka dem via mejl – eller jobba vidare med i valfri fotoapp.


Skanner

5 andra sätt att skanna bilder

  • Kör du en allt i ett-skrivare har den inbyggd skanner – och den kan du förstås använda för att läsa in bilder.
  • Du kan köpa en separat skanner för under tusenlappen. Behöver du proffskvalitet finns det förstås modeller som är dyrare och bättre.
  • Har du bilder på negativ eller dia? Köp en fotoskanner som läser in dem med automatik.
  • Oavsett vilken skanner du använder kan du behöva rotera, justera och beskära dem. Det gör du enkelt med Windows inbyggda app Foto.
  • Det finns fler appar för att skanna än Google Fotoskanner. Du hittar fler tips i vår artikel här.