Textfiler behöver inte komplicerade program för att öppnas. Exempelvis din webbläsare kan utan problem öppna en txt-fil, liksom både enkla och avancerade ordbehandlare – och förstås Anteckningar.

Men faktum är att även vissa andra program som inte är ordbehandlare kan visa innehållet i en txt-fil. Microsoft Excel är med på den listan och du kan enkelt bädda in en textfil i Excel.

Det gäller bara att tänka på att Excel är ett kalkylprogram och kommer att se innehållet i en cell som om det var kalkylbladsdata. Det kommer att göra detta genom att behandla mellanslag eller styckeavbrott som avgränsningsvärden. Om din fil är bara text och ingen data, välj det avgränsade alternativet i importfönstret.

Detta är en omfattande funktion. Vi visar hur du kan bädda in en textfil i Microsoft Excel, men du ser att det finns en mängd alternativ i varje enskilt fönster. För mer avancerade behov, eller för textfiler som har data som inte bara är text eller bara siffror, finns det utrymme att leka med formatalternativen.

Vi använder Office 365, men det ser likartat ut i alla versioner av Excel.

Excel

1. Excel

Kopiera din text. Öppna Excel och markera den cell där du vill ha texten. Klicka på Klistra in uppe till vänster och välj Använd Textimportguiden.


Excel

2. Guide

Guiden försöker bedöma din text. Förhandsgranskningen nedtill visar hur det kommer att se ut. Klicka på Nästa.Excel

3. Avgränsare

I steg 2 kan du ange vilka avgränsare din text innehåller. Du kan experimentera med olika varianter för att se resultatet. Klicka på Nästa.


Excel

4. Datatyp

Steg 3 ger dig möjlighet att välja olika datatyper för olika kolumner. Klicka på Slutför. Texten placeras in i dokumentet i enlighet med dina val.