Sommaren är den tid på året då många av oss fotograferar som mest, och som regel kommer vi hem från semestern med hundratals bilder.

Om det känns avskräckande att ta hand om alla kan Ashampoo Photo Optimizer komma till hjälp. Som namnet skvallrar om handlar det om att optimera befintliga bilder.

Du kan exempelvis låta Photo Optimizer förbättra semesterbilderna genom att justera saker som kontrast, vitbalans och felaktiga färger.

Utöver de automatiska funktionerna har Photo Optimizer också verktyg som låter dig beskära, spegelvända och rotera dina bilder.

I den version av programmet som vi tidigare testat och skrivit om gick bildoptimeringen att göra för flera bilder samtidigt, men numera går det tyvärr bara att göra med en bild åt gången. För att optimera fler än en bilder krävs att man uppdaterar till betalprogrammet Photo Optimizer 7 som kostar strax under 400 kronor, men som ofta reas ut till dryga hundralappen.

Photo Optimizer

För att installera programmet gör du så här:

1. Surfa till www.ashampoo.com och klicka på Ladda ned.
2. Dubbelklicka på programmet du laddade hem och väljer Håll med & Fortsätt så startar du ett installationsprogram.
3. Klicka på Få aktiveringsnyckel gratis så öppnas en webbsida. Skriv in din mejladress och klicka på Begär full testversionsnyckel. Följ instruktionerna i mejlet för att få tillgång till din licensnyckel.
4. Kopiera eller skriv av nyckeln, gå tillbaka till installationsprogrammet och klistra in det. Välj sedan Aktivera nu. Tryck på Nästa ett par gånger så avslutas installationen och du kan trycka på Slutför.
5. Du kommer få erbjudande om att köpa premiumversionen av programmet. Detta är dock helt frivilligt, och du kan välja Nej tack.