Att jämföra texter och hitta skillnader är svårt, men ibland behövs det. Det kan till exempel handla om två olika versioner av någonting, där du behöver hitta vad som ändrats.

I till exempel Word finns en inbyggd versionshantering, men för andra texter eller om spårningen av ändringar inte är aktiverad går det att använda ett specialprogram i stället. Det finns en uppsjö av program där ute som låter dig jämföra text.

De kan vara väldigt grundläggande och begränsade till vanlig text, eller de kan också vara avancerade och kan till exempel läsa och jämföra kodrader.

Winmerge är ett gratisprogram i öppen källkod som finns någonstans mitt emellan dessa två typer. Det kan jämföra både filer och mappar för skillnader, slå samman dem och det fungerar ganska bra med kod.

Dessutom stöder det också insticksmoduler, vilket innebär att dess grundläggande funktionalitet kan utökas. Du laddar ned det på www.winmerge.org. Se till att ta rätt version beroende på om du har 32- eller 64-bitars Windows (64 är vanligast).

Winmerge

1. Öppna

Efter installation, starta programmet och välj Ny i Fil-menyn. Detta öppnar två paneler. Klistra in en text i varje och tryck sedan tangentkombinationen Ctrl + D för att jämföra.


Winmerge

2. Jämför

Texten visas nu i gult med skillnaderna markerade i en ljusare färg, som tyvärr kan vara lite svår att se. Det går också att jämföra tre texter om du vill. Valet finns i menyn Fil.


Winmerge

3. Mappar

Det finns många funktioner i programmet. Du kan till exempel jämföra mappar eller filer. Välj Öppna i Fil-menyn och använd de två översta Bläddra-knapparna för att välja två mappar.


Winmerge

4. Jämför

Klicka på Jämför längst ned. Skillnaderna i mappinnehåll redovisas och likadana filer markeras i vitt. Det finns mycket mer du kan göra, till exempel slå ihop texter eller mappar. Utforska själv!Winmerge

5. Skippa programmet

Vill du inte ladda hem något speciellt program kan du använda tjänsten Diffnow. Öppna bara sajten och ladda upp två dokument så får du se vad det skillnaderna mellan dem. Du kan även jämföra två sajter och klistra in ren text.