FRÅGA. Jag har tänkt köpa en ny telefon, men jag vet inte om jag vågar. Jag har hört att alla mina gamla Whatsapp-meddelanden riskerar att försvinna. Är det så illa?
Laila

SVAR. Chattappen Whatsapp är tyvärr lite krångligare än andra appar eftersom den är knuten till ditt telefonnummer.

Liknande tjänster, exempelvis Facebook Messenger, når du med hjälp av ett användarnamn och ett lösenord. Du kan alltså logga in på alla dina enheter, och all information ligger i ”molnet”. När du skaffar en ny mobil är det bara att installera Messenger-appen på nytt för att få tillgång till alla meddelanden.

Whatsapp kan däremot bara installeras på den telefon där du har rätt sim-kort. Du måste nämligen aktivera appen med hjälp av en kod som du får via sms. Om du byter telefonnummer får du med andra ord en ny Whatsapp-identitet. Du som skaffar ett lokalt sim-kort när du är utomlands riskerar alltså att Whatsapp slutar fungera – i alla fall om du inte har en telefon med dubbla sim-kort, så att du kan ha kvar ditt gamla svenska nummer kvar i telefonen.

En annan skillnad är att dina gamla meddelanden inte säkerhetskopieras automatiskt. Det här är något du måste slå på själv, och de säkerhetskopieras då till ditt Google Drive-konto, alltså Googles näthårddisk.

När du installerar Whatsapp på din nya telefon måste du välja att återställa kopian, och det här måste göra under själva installationen.

Tänk också på att göra en manuell säkerhetskopia av Whatsapp innan du byter telefonen – annars försvinner alla meddelanden sedan senaste säkerhetskopieringen. Det här är något som kan förbruka rätt mycket data, så det är klokt att göra det när du har en snabb (och fast) bredbandsuppkoppling. Så här gör du – i en Android-telefon:

Whatsapp
  1. Ta fram din gamla telefon och välj menyknappen högst upp till höger. Gå sedan till Inställningar, Chattar, Chatt säkerhetskopia.
  2. Du får nu välja hur ofta du ska göra det, om det bara ska ske när du har en wifi-uppkoppling, och om du även ska ta med videoklipp. Innan du byter telefon bör du trycka på Spara (i din gamla telefon) för att på så sätt manuellt sätta igång en säkerhetskopiering.
  3. Installera Whatsapp på din nya telefon. När du får frågan om du vill återställa din gamla säkerhetskopia svarar du förstås Återställ.
  4. Nu påbörjas återställningen, vilken kan bli tidskrävande om du har mycket bilder och filmer.