Testad produkt: Asus ROG Swift PG35VQ
Pris: 31 990 kronor hos Webhallen.

Får det lov att vara en bildskärm till datorn, som kostar mer än de flesta av oss någonsin spenderat… på själva datorn? Det är vad PG35VQ från Asus gaming-varumärke ROG erbjuder. Den presenterades redan 2017, men blir först nu officiellt tillgänglig i Norden. Det är en böjd 35-tummare i brett 21:9-format med 1440p-upplösning, det vill säga 1 440 pixlar på höjden och 3 440 på bredden. Och ett pris på 31 900 kronor.

Det kan ses som vansinniga summor för en bildskärm, men det här är inte en som riktar sig till den breda skaran, utan till inbitna gamers som kort och gott vill ha det bästa möjliga – och är beredda att betala för det. Det här är en skärm med många goda egenskaper för spel, som blixtsnabba svarstider på ner till 2 millisekunder och extra hög uppdateringsfrekvens på upp till 200 Hz.

Mer än bara snabb

Ovanstående egenskaper täcker inte helt upp för det höga priset, men Asus lyckas här kombinera dem med väldigt hög bildkvalitet som annars extra snabba skärmar ofta får kompromissa med. Vi pratar ljusstyrka på ovanligt höga 500 cd/m2, och med så kallad punktljusstyka på upp till 1000 cd/m2 i hdr-läge.

ROG Swift PG35VQ sida
Inte heller i snäva betraktingsvinklar är det något direkt fel på bildkvaliteten. Men skärmens matta yta kan då orsaka lite reflexer om det är ljust i rummet.

Skärmen har också stöd för G-sync Ultimate, vilket ger en flimmerfri spelupplevelse med hdr från ett Nvidia-kort. Vi testade skärmen på en dator med Geforce GTX 2070-kort och kan konstatera att spel som maxar ut skärmens 200 Hz på full upplösning flyter på nästan overkligt jämnt. I ärlighetens namn ser vi dock inte skillnad på det och 144 Hz som är skärmens standardläge, men det är nog en vanesak.

PG35VQ stödjer 10 bitars bildsignal och hdr10-standarden. Den har också DisplayHDR 1000-certifiering. Tack vare att skärmen har bakbelysning i en diodmatris med 512 lokala dimningszooner kan svarta ytor få riktigt djup svärta, och skärmen levererar riktigt imponerande dynamisk kontrast.

Det är inte riktigt i oled-klass, men så nära du kan komma med en panel av va-typ. Dimningstekniken FALD (full array local dimming) går att slå av eller på. För det mesta är det givetvis bara positivt att ha den påslagen, men om du vill ha optimalt korta svarstider när du spelar spel bör det stängas av. Dioderna i bakbelysningen är helt enkelt inte lika snabba på att reagera som pixlarna i skärmen.

Många färger och hög noggrannhet

Vidare uppges skärmen matcha srgb-standarden i färgomfång och även ligga väldigt nära den bredare färgskalan i dci-p3. Enligt Asus ska skärmen vara kalibrerad för hög färgkorrekthet och ha DeltaE-värde med god marginal under 2.0.

Det gör att den inte bara är en bra skärm för spel, utan också fungerar bra för sådant som medieproduktion. Kanske inte på proffsnivå för Hollywood, men fullt dugligt för de flesta. De testfoton vi visar på skärmen återges med utmärkt nyansering.

Till det yttre ser PG35VQ som en handfull andra ROG-skärmar, med avskalad utformning av framsida, tunna skärmkanter och en lite tjockare list i nederkant med en liten ROG-logga. Foten har tre stadiga ben, lite annorlunda assymetrisk design och kopparfärgade detaljer.

Den är höj- och sänkbar lite drygt en decimeter och kan lutas, men går ej att ställa på högkant eller vrida i sidled. Själva skärmen är rätt så bastant och tjock, just tack vare led-matrisen baktill. Men den ska ju bara stå på ett bord, och då gör inte vikt och mått så mycket.

ROG Swift PG35VQ portar
Samtliga anslutningar sitter nedåtriktade precis bakom foten.

Två bildingångar, inte dubbel bild

På baksidan är det mer spektakulärt, med dess välvda mönstrade yta och en led-glödande rätta-logga på ena sidan. Den kan du justera färg på och givetvis också släcka ner om du tycker att den stör. Har du andra Asus-prylar med ljuseffektsystemet Aura kan du synka skärmen till det, så att de pulserar i takt.

Skärmen har två bildingångar, en displayport 1.4 och en hdmi 2.0, sant en liten usb 3-hubb på två portar. För bästa bildkvalitet bör du använda Displayport. Då kan du få 200 Hz i maxupplösning. Dock bara med 8 bitars färg. Vill du spela i äkta hdr-läge får du nöja dig med 144 Hz. Vi kan inte se att skärmen har stöd för dubbla bildkällor med bild-i-bild eller sida vid sida.

Det är inget överflöd med finjusteringar av inställningar i menyerna. Men det viktigaste finns där, som blåljusfilter, en samling förinställda profiler för olika typer av spel och manuell kontrast-, temperatur- och gammainställning, och givetvis funktioner för frekvenskontroll.

Maxfrekvens bara bra ibland

För att få upp till 200 Hz frekvens behöver vi slå på ett specialläge som kallas ”överklockning”. Det handlar inte om överklockning i traditionell mening, utan att en del andra funktioner stängs av för att skärmen ska hänga med. Det kan resultera i lite lägre kontrast. I normalläge klarar den dock hela 180 Hz, så det finns inte så stor anledning att välja det.

En sak som vi tycker saknas är snabb kontroll för att växla mellan bildlägen. Vi skulle vilja ha tre stycken max ett eller två knapptryck bort – 200Hz gaming, 144Hz gaming med full hdr och FALD, och ett skrivbordsläge som är mer behärskat så att du slipper sådant som aktiv kylning. Ja, PG35VQ har egen inbyggd fläkt.

ROG Swift PG35VQ baksida
Skärmen levereras halvmonterad. Huvuddelen av foten sitter på plats, men bottendelen kommer lös och skruvas på. Inga extra verkytg behövs för det. 

Skärmen har också en inbyggd dac och kommer upp som ljudenhet när den ansluts med hdmi eller displayport. Den ska även gå att ansluta som externt ljudkort via usb och då kunna leverera lite extra hög ljudkvalitet, men det får vi inte riktigt att fungera. Några högtalare finns dock inte inbyggda så det är enbart för att leverera ljud till ett hörlursuttag på baksidan.

Bra valOmdöme

Om du är en inbiten pc-gamer och redan plöjer ner en förmögenhet i din dator ska du givetvis också ha en maxad skärm. Och ingen annan skärm är så maxad som denna. Med goda färgegenskaper är PG35VQ dessutom riktigt bra till mer än bara att spela med.

Det är ju onekligen en mycket bra skärm, så vi kan inte annat än ge den ett toppbetyg. Men det finns ett par saker vi tycker Asus kan förbättra, och priset gör att den mer känns som något att bli imponerad av i ett test, för att sedan köpa något mer sansat.

Specifikationer

Produktnamn:ROG Swift PG35VQ
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Asus
Storlek: 35 tum, 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3440x1440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta, böjd 1800R
Ljusstyrka: Typisk 500 cd/m2, upp till 1 000 cd/m2
Kontrast: 2500:1, upp till 500 000:1 (hdr)
HDR: HDR10
Uppdateringsfrekvens: 200 Hz, G-Sync Ultimate
Svarstid: 2 ms (GtG)
Bildingångar: Hdmi 2.0, displayport 1.4
Övrigt: 2 portar usb 3.0-hub, inbyggd hifi dac, hörlursutgång, Aura Sync-stöd, vesa-fäste
Storlek inkl, fot:88,3 x 30,6 x 44,9-54,9 cm
Vikt inkl fot: 13,6 kg
Rek. Pris: 31 900 kr
Pris: 31 990 kronor hos Webhallen.

plus

Hög bildfrekvens och låga svarstider
Bra bildkvalitet för både spel, film och skrivbordjobb
Utmärkt hdr-stöd
Hög ljusstyrka även utan hdr

minus

Får kompromissa på 200 Hz
Omständlig kontroll av frekvens
Märkbar fläktkylning
Priset

Betyg 4 av 5

Asus ROG Swift PG35VQ Pris vid test: 31990 kr.

Bästa pris just nu: 29990 kr