Efter att ha hållit sig borta från Sverige i flera år meddelade Samsung helt plötsligt att de släpper tre nya laptops i Sverige. Och inte bara det; de är redan här och går att beställa direkt, med första leveranserna i slutet av juni. När det senast begav sig var de en av våra favorittillverkare, med snygga, slimmade och lättviktiga ultrabooks som specialitet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Samsung visar att de fortfarande kan bygga pc. Galaxy Book S är välbyggd, slimmad och lätt, och kombinerar smart optimerade kontorsprestanda med helt tyst drift. Bra kvalitet på både skärm och högtalare är också ett plus. Den har dock en del små skavanker som kan avgöra för enstaka användare, men på det stora hela är det här en lyckad comeback.

Positivt

  • Slimmad och lätt
  • Helt tyst drift
  • Bra ljud och bild
  • Snabb för vissa typer av jobb

Negativt

  • En lite lägre prestandaklass
  • Stumt tangentbord med tveksam bakbelysning
  • Halvdan webbkamera
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Galaxy Book S NP767XCM-K01SE
Pris: 14 600 kr hos Prisjakt.

Den första vi kollar in är just en sådan, Galaxy Book S. En tidigare modell med samma namn var på väg att lanseras i Norden förra året, men den gången bestämde sig Samsung för att dra i bromsen och avbryta lanseringen. Den modellen var byggd på arm-baserade chipsetet Snapdragon 8cx.

Det kan vara en av orsakerna till att vi inte fick se den i Sverige, då optimering och kompatibilitet med många Windows-program på arm-baserade processorer visade sig varax ett klart problem. Det såg vi bland annat i höstas när vi testade Microsoft Surface Pro X.

Det ser ut att vara samma design på den nya Galaxy Book S som på Snapdragon-modellen, men med färsk hårdvara under huven. Denna gång har Samsung satsat på Intel Core-processor och blir först ut med nya Lakefield som Intel presenterade så sent som i början av juni.

Kombinerar snabbt och långsamt

Dessa kallar Intel för ”hybrid-processorer”, som är extra kompakt byggda och kombinerar en stor och kraftfullare kärna med fyra mindre och strömsnåla. Det ska ge extra flexibilitet med höga peak-prestanda på en process och enklare bakgrundsprocesser som flyter på parallellt, utan att kompromissa med batteritiden. De är också relativt svala och kan kylas helt passivt.

Galaxy Book S profil
En av de tunnaste och lättaste 13-tummare du kan köpa just nu.

Galaxy Book S bygger på processorn Intel Core i5- L16G7 och är mycket riktigt fläktfri. Under vår tid med den blir den aldrig mer än lätt ljummen på undersidan, när vi pressar processorn till max under en längre tid.

Nu pratar vi inte om någon hård press direkt. Det här är en dator tänkt för enklare sysslor – surf, mejl, Office-jobb, och mediaströmning – och hårdvaran är anpassad för det. Sådana sysslor klarar den galant med en pigg upplevelse i allt vardagligt.

Men du ska räkna med att det här är en lägre prestandaklass än de fyrkärniga Intel Core-processorer du ser i de flesta ultrabooks. Gör vi tyngre saker som ytnyttjar alla kärnor går det segare. 8 GB ramminne och Intels egna UHD grafik ger den inget extra, men tynger inte heller ner upplevelsen.

Lagringen är en 512 GB Flash-enhet av UFS-typ, det vill säga samma sorts lagring vi vanligen hittar i mobiltelefoner, istället för en pcie m.2-disk som sitter i de flesta laptops. Vi har lite svårt att mäta lagringshastigheten, eftersom det benchmarkprogram vi vanligen använder inte stödjer ufs-enheter. Men en manuell kopiering av en 1 GB stor fil till en virtuell ramdisk tar strax under en sekund, medan det tar lite längre tid att skriva till den.

Tunn, lätt och elegant

Galaxy Book S är en 13-tummare i traditionell design men är extra slimmad, och med riktigt låg vikt, bara 0,95 kilo. Den är också en av de tunnare laptops i detta format vi sett, och upplevs som extra nätt tack vare att undersidan smalnar av utåt kanterna. Det är så tunt att dators två usb c-kontakter och hörlursuttag inte hade fått plats utan extra tillfällig tjocklek på sidan.

Galaxy Book S usb
Galaxy Book S har en usb-c-kontakt på vardera sida, där även dess kompakta laddare ansluts. Du får också med en usb-c till usb-a-adapter.

Datorn har även mikro sd-kortläsare i en utskjutbar släde på undersidan. Och i en modell som inte säljs i Sverige har denna även plats för ett sim-kort till ett 4g-modem. Det får vi dock klara oss utan här, men vi får utmärkt rapp uppkoppling via wifi, både med wifi 6-stöd och en pigg upplevelse över wifi 5.

Tangentbord har en tunn konstruktion med låg slaghöjd och lite halvdan svikt i knapparna. Det skulle behöva lite med distinkt respons i nedslaget för att kännas optimalt. Det är dock väl disponerat och utnyttjar utrymmet bra med stora knappar och bekväm plats fr handlederna trots en relativt bred musplatta under.

Misstänkt bugg i belysningen

Bakbelysningen i knapparna är lite av ett problem. Maximala ljusstyrkan är väldigt låg och den har en tendens att slockna automatiskt även när vi är mitt uppe i att använda det, och aktiveras då inte igen utan att vi manuellt ställer upp ljusstyrkan.

Den svaga ljusstyrkan är ett problem vi antar att vi får dras med, men vi hoppas att den virriga automatiken bara är en bugg som går att fixa med mjukvaru-uppdatering. Det finns inställningar som uppges inaktivera automatisk avstängning av bakbelysningen i ett speciellt Samsung Settings-program, men de inställningar vi gör där ändrar ingenting. I Samsung Settings vi också får en del andra matnyttiga (och fullt fungerande) extra inställningar för wifi, skärmen och batterihantering.

Datorns på-knapp är även en väl fungerande fingeravtrycksläsare. Den sitter som en knapp i tangentbordet precis ovanför backsteg. Det brukar vi klaga på i andra datorer, då det gör det lätt att råka stänga av datorn av misstag, men här funkar det eftersom den är extra liten och dessutom har mer tryckmotstånd än resten av tangentbordet.

Halvdan kamera, bättre skärm

Bildskärmen har halvtunna kanter, smala på kortsidorna och bredare upptill. Där sitter en enkel webbkamera som producerar en bild lite i underkant mot vad vi hoppats på, med brus i bilden även i normalt inomhusljus och ett visst släpighet i video.

Skärmen är helblank och har fullt multitouch-stöd. Enligt specifikationerna på Samsungs webb ska den ha stöd för Samsungs pekpenna S Pen, men då en sådan inte ingår hade vi inte möjlighet att testa det. Under normalanvändning finns det en liten risk att den blanka ytan ger dig störande reflexer i skärmen, men för det mesta lär det inte vara något problem.

Galaxy Book S skärm
Den ljusstarka skärmen hör till datorns mest positiva sidor. Den ljussvaga bakbelysningen till dess mer negativa.

Skärmen ger oss ett fint färgomfång och bra lyster i färgerna. Du kan växla mellan olika skärmprofiler för fotogredigering (som verkar matcha srgb), ett läsläge som aktiverar blåljusfilter, och ett par andra. Hur bra färgkorrektheten är har vi dock inga uppgifter om, men vi kan inte visuellt se att den skulle sticka iväg åt något håll. Skärmen stödjer HDR och har ett läge för det som kan aktiveras separat.

Stark i både ljud och ljus

Ljusstyrkan i skärmen är för det mesta nog för att motverka reflexer som stör, även ute i dämpat ljus. I normalläge har den automatisk ljusstyrka som kan gå upp till ungefär 360 cd/m2. Det är bra nog för inomhusbruk. Sedan finns ett speciellt utomhusläge, som pressar upp ljusstyrkan till 600 cd/m2, och då blir skärmen fullt användbar även i starkt solsken, så länge du inte har solkatter direkt i ytan, givetvis. Det läget bör du dock inte ha igång mer än tillfälligt, då det äter en hel del batteri.

Vi får fylligt, rent och klart ljud från fyra små högtalare. Det är ingen enorm uteffekt på dem, men det räcker. Mycket tack vare Dolby Atmos-stöd med bra ljudförbättring för olika typer av användning, inklusive manuell equalizer om du så önskar.

Batteritiden är bra, om än inte det mest maxade vi sett. Vi antar att den låga vikten och tunna designen gör att det inte går att stoppa in extra stort batteri. Mellan sju och tolv timmar av vanligt nonstop-jobbande är helt klart acceptabelt, och snålkör vi ordentligt går det att få batteriet att räcka upp till nästan 18 timmar. Det innebär låg ljusstyrka, men skärmen är ljus nog och tydlig i ett dämpat rum med ljusstyrkan i botten.

Det här är den punkt där vi kanske hade föredragit Snapdragonmodellen som ser ut att vara ännu strömsnålare, men det är också den enda fördelen. Och batteritiden är väl godkänt bra även här, så vi klagar inte. 

Många extraprogram, tror vi

Vår testdator kom med vad vi tror är en amerikansk Windows-licens, så vi kan inte säga säkert vad som följer med mjukvarumässigt för en svensk konsument. Här får vi en del tredjeparts-bloatware, och även en hel del Samsung-program som vi antar kommer ingå. Vi har nämnt det kanske viktigaste, Samsung Settings. Utöver det finns här en hel drös andra, varav vissa vi finner nytta i. På plussidan hittar vi ett enkelt backup- och återställningsprogram, och ett par program för systemunderhåll och extra säkerhetsrutiner.

I vilket fall är det saker som du kan utforska på egen hand om du är intresserad, eller ignorera om de inte faller dig i smaken. Förutom Samsung Settings då, som ju innehåller viktiga inställningar för hårdvaran.

Allt som allt blir det här en positiv upplevelse. Det här är inte en hutlöst dyr premium-laptop, utan för knappt 15 000 kronor får du en riktigt intressant liten dator som är värd sin slant. Stabila prestanda, bra kvalitet på ljud och bild, hög byggkvalitet och god batteritid i ett snyggt, slimmat och utmärkt portabelt paket. Allt är inte perfekt, framförallt tangentbordet och webbkameran hade behövt lite extra finputsning, så en fullträff till betyg för den inte, men vi kan utan problem rekommendera den i sin prisklass. 

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Book S NP767XCM-K01SE
Testad: Juni 2020
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i5 L16G7, 1,39 GHz penta core
Grafik: Intel UHD Graphics G7
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB UFS ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank lcd, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3 typ c, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 6h 15min (hög belastning), 17h 50min (låg belastning)
Ljudnivå: Ljudlös
Storlek: 30,5 x 20,3 x 1,2 cm
Vikt: 0,95 kg
Rek. pris: 14 600 kr
Pris: 14 600 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 609 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 702 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 4 924 poäng
Disk, läsning: ca 1 200 MB/s

Betyg: 4 av 5