I början av året fick vi först höra talas om Project Athena, Intels initiativ för att skräddarsy bärbara datorer mot en specifik målgrupp: människor som ofta tar med sig datorn i jobbet. Föga förvånande står batteritiden i fokus, men också saker som snabb uppstart och väckning av datorn och vassa uppkopplingsmöjligheter med exempelvis wifi 6 och lte.

Även slimmad form, snabba laddningstider och överkomliga prislappar sägs prioriteras. Lite så där som man tycker att alla funktionella jobb-laptops borde vara utformade från första början, helt enkelt.

Nu står det klart att de datorer som uppfyller Intels kravlista för Athena ska förses med ett speciellt klistermärke för att göra det lättare för konsumenter att hitta dem i butikerna. Det ser ut så här:

Athena

Den första datorn som utrustas med märket är en splitter ny Dell XPS 2-in-1, som börjar säljas i USA i dag, rapporterar PC World. Lagom till julhandeln väntas sedan tillverkare som Asus, Lenovo, Acer och HP följa efter med Athena-märkta laptops.

Exakt när de första Athena-certifierade datorerna dyker upp i den svenska handeln vet vi inte, men den som håller utkik på butikshyllorna senare i höst/vinter kan mycket väl tänkas stöta på dem.

IDG News