"Det finns en uppdatering för din leverans". Så inleds ett bluff-sms med Paketinfo (med en 0:a i stället för ett O i namnet) som avsändare. Meddelandet innehåller en länk som du uppmanas att följa för att ta reda på vad som hänt. Den som gör detta möts av beskedet att paketet fastnat hos postterminalen i väntan på att frakt betalas. Se bildexempel längst ned i artikeln.

Bluffen är välbekant och har figurerat i liknande former i flera år. Postnord har varit hårt drabbade av bluffmakare som säger sig ha paket på väg, och varnade tidigare i somras för just denna typ av bluffar.

Nu verkar en ny vända ha skickats ut – kanske för att fånga upp alla trötta stackare som jobbar sina första dagar efter semestern. Flera medarbetare på PC för Alla-redaktionen har under dagen fått sms från Paketinfo, trots att de inte beställt någonting. Men e-handelsfenomenet växer så det knakar, och sannolikheten är stor att många som tar emot ett bluff-sms otåligt väntar på en paketavi i brevlådan.

Den som fyller i formuläret för att "betala frakt" löper naturligtvis risk att drabbas av både det ena och det andra. Förutom själva den initiala avgiften är risken stor att hamna i någon form av abonnemangsfälla eller att kort- och personuppgifter hamnar på vift. I det aktuella fallet verkar det röra sig om en dyr prenumeration på en hälsotjänst.

Meddelandena och sajterna du leds till ser relativt trovärdiga ut, men tilltaget är ändå lätt att genomskåda som en bluff. Väntar du inget paket kan du nästan vara säker på att så är fallet, och i fallet med de sms som nått redaktionen innehåller samtliga samma kollinummer.

Hos Konsumentverket kan du läsa mer om bluffmejl/sms och få reda på vad du kan göra om du drabbats. Som regel bör du aldrig klicka dig vidare från suspekta sms och mejl, utan gå direkt via exempelvis Postnord för att kontrollera kolli-id:n och försändelser.

Så här ser det aktuella bluff-sms:et ut

Bluff sms