Artikeln uppdaterad (2019-08-15):

Facebook: "Inga EU-användare påverkades"

I måndags avslöjade Bloomberg (se längre ned) att Facebook anlitat konsulter för att lyssna på och transkribera användares ljudklipp som skickats via meddelandeappen Messenger. Syftet ska ha varit att vässa företagets AI-funktionalitet runt tal-till-text, och programmet upphörde under förra veckan.

Även andra jätteföretag – som Apple, Google, Amazon och Microsoft – har tidigare i år medgett att viss mänsklig bearbetning görs av användargenererade röstupptagningar. Integritetsaspekten har därför varit i skottgluggen tidigare, vilket lett till massiv kritik mot teknikföretagens arbetsmetoder.

Facebook har vid flera tillfällen fått försvara sig mot rykten om att man skulle avlyssna sina användare för att exempelvis kunna rikta reklam mot dem. Så gör man nu återigen efter Bloombergs nyhet om de ljudlyssnande konsulterna.

I ett mejl som bland annat skickades till PC för Alla sent i går kväll förmedlar företagets svenska pr-byrå följande uttalande:

"Vi har aldrig lyssnat på användarnas mikrofoner utan att enheten tillåter det och att användaren medvetet aktiverat funktionen – och så är det fortfarande. Vi spelar enbart in ljud från användares telefoner är om de aktiverar en funktion som kräver ljud, som när de spelar in videoklipp eller röstmeddelanden"

Facebook är också tydliga med att enbart amerikaner påverkats av programmet:

"Det vi pratar om här är brottstycken av ljud från en Messenger-funktion som konverterar tal till text. Den drivs av artificiell intelligens, och ljudstyckena – som maskerats för att inte avslöja någons identitet – användes för att förbättra den algoritm som driver funktionen. Funktionen har enbart testats i USA och inga EU-användare har påverkats"


Tidigare (2019-08-14):

Facebook transkriberade ljudklipp från Messenger via tredje part

Det är inte länge sedan jätteföretagen Apple, Google och Amazon fick en rejäl släng av integritetssleven. Detta efter att det framkommit uppgifter om hur de i olika utsträckning lyssnat på och bearbetat användarnas röstdata i syfte att förbättra sina AI-tjänster. Företagen såg sig raskt tvungna att avsluta sina program för ändamålet när allmänheten fick kännedom om hur deras röstdata potentiellt kunde användas.

Läs också: Apple pausar Siri-program efter avlyssningsskandal

Nu avslöjar Bloomberg att även Facebook haft ett liknande program igång. Facebook, som den senaste tiden kritiserats hårt för sitt bristande integritetsansvar, ska ha haft som praxis att låta andra aktörer lyssna på och transkribera ljudinspelningar som skickats via meddelandetjänsten Messenger. Syftet ska ha varit att kvalitetssäkra Facebooks verktyg som översätter tal till text.

Uppgifterna kommer direkt från personer som varit engagerade i projektet. De användare som omfattas ska enligt uppgift själva ha samtyckt till avlyssningen när de aktiverat transkriberingsfunktionen, men information om att ljudfilerna skickas till tredje part för bearbetning ska enligt Bloomberg ha varit bristfällig.

Även om röstdatan anonymiserats innan den skickades iväg till Facebooks konsulter ska några av dem ha känt sig obekväma med arbetet och ha upplevt det som "oetiskt" – mycket på grund av att användaren inte informerats om att den skickats vidare utanför Facebook.

I ett mejl till Cnet skriver Facebook att bearbetningen av ljudfiler via tredje part avslutades förra veckan.